Klare til å skyte ned passasjerfly

Norge i dagene etter 11. september 2001 .

FRYKTET ANGREP: I dagene etter 11. 9. 2001 fryktet norske myndigheter terrorangrep også mot Norge, forteller Jens Stoltenberg som var statsminister også da al-Qaida-terrorister rammet World Trade Center og andre mål i USA. Norske jagerfly var klar til å skyte ned eventuelle terroristkaprede passasjerfly.
Foto: Håkon Eikesdal
FRYKTET ANGREP: I dagene etter 11. 9. 2001 fryktet norske myndigheter terrorangrep også mot Norge, forteller Jens Stoltenberg som var statsminister også da al-Qaida-terrorister rammet World Trade Center og andre mål i USA. Norske jagerfly var klar til å skyte ned eventuelle terroristkaprede passasjerfly. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter statsminister Jens Stoltenberg, som også var landets statsminister da den uhyrlige terroren rammet New York og andre steder i USA for nøyaktig ti år siden. Norge rustet seg også for angrep med bakteriologiske og kjemiske våpen.

Uhygge - Jeg husker det som en dag preget av sjokk og uhygge. Først og fremst uhygge fordi det var noe helt uvirkelig og skremmende over at verden opplevde så omfattende terrorangrep som rammet så mange. Det var vanskelig å fatte det. Vi satt i sentralstyremøtet på Youngstorget og oppsummerte et svært dårlig valg for Ap.

- Jeg husker Jonas kom inn med en lapp om at et fly hadde styrtet i World Trade Center. Da tenkte jeg at var en ulykke med småfly. Men kort tid etterpå kom Jonas inn, og fortalte at det var et passasjerfly, og at det kunne være terror, forteller Stoltenberg.

Krisemøter Jonas Gahr Støre var på det tidspunktet stabssjef ved Statsministerens kontor. En pressekonferanse som skulle handlet om Ap?s elendige valg, ble noe helt annet. Stoltenberg fjernet Ap-plakatene i bakgrunnen. Med ett handlet dette om en krise med ukjente faktorer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.