Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klare til bakkekrig

PETROVAC (Dagbladet): - Alle her er klare til å dra. Vi venter bare på marsjordre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendry klapper på kanonmunningen på en Challenger 1, den tyngste og mest effektive stridsvogna Nato har utplassert i området rundt Kosovo.

Det er soldater med stor tro på seg selv Dagbladet møter i en britisk leir utenfor Makedonias hovedstad Skopje. Men selv om de oser av selvtillit, er det langt fra sikkert at de skal i krigen.

Bakkestyrker fra Nato er formelt ikke på dagsorden når Bill Clinton, Tony Blair, Gerhard Schröder og de andre Nato-toppene møtes.

Det blir vurdert som for farlig og trenger dessuten lang planlegging.

Kan slå alle

Vurderingen fra Nato-hold er at man må ha minst 75000 soldater hvis man skal kaste de serbiske soldatene ut av provinsen. Det kan bli store tap på begge sider, men disse gutta av kongelige Bojar-kavalerister er ikke skvetne.

- Dette er en 120 mm, sier Hendry og klapper på kanonmunningen.

- Det er en helvetes god tanks, den kan slå alle.

Hvis Nato virkelig kommer i kamp med serbiske styrker, vil Challenger 1 være et av de viktigste bakkevåpnene man har. Den jugoslaviske hæren hadde før bombingen startet rundt 80 M84 tanks. Den er russiskbygd, og en god stridsvogn. Men som Sersjant Hendry sier det:

- Hvis serberne møter dette våpenet én gang og overlever, vil de løpe for livet neste gang de ser det.

Sersjant Hendrys Challenger var med i Golfkrigen mot Irak i 1991. Tanksen ødela åtte irakiske stridsvogner.

- Den har vært i strid, og bevist sine kvaliteter. Flere av de irakiske stridsvognene var også russiskbygde. De var en litt eldre utgave av M84, som serberne har nå, men de serbiske og irakiske stridsvognene kan sammenliknes, sier Hendry.

Alliansen mot Saddam Hussein i Irak mistet én Challenger1 i Golfkrigen. Stridsvogna var totalt overlegen det irakiske artilleriet.

- Overlegne

Natos våpen er overlegne når det gjelder både teknologi og slagkraft hvis de skal settes inn mot serbiske styrker i Kosovo. Og kanskje er det dette poenget som gjør at de britiske soldatene oser av selvtillit.

- Vi kan slå alle. Vi har en overlegen armé, med overlegne våpen, de best trente soldatene, og den høyeste moralen, sier menig Mussen.

Han er østkantgutt fra Liverpool. Nå kan han risikere å bli enten frigjører eller altfor tidlig død på dødsmarkene i Kosovo.