Klare til fuglevasking

Forberedelsene til vasking av oljeinfisert fugl er i full gang på Havneterminalen i Langesund. Allerede i ettermiddag kan de første fuglene få behandling.

FORBEREDER: Karen Tvedt fra Swan og Trine Strømme fra Norges Naturvernforbunnd forbereder vasking av oljeskadd fugl på Havneterminalen i Langesund: Foto Per Flåthe
FORBEREDER: Karen Tvedt fra Swan og Trine Strømme fra Norges Naturvernforbunnd forbereder vasking av oljeskadd fugl på Havneterminalen i Langesund: Foto Per FlåtheVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANGESUND (Dagbladet) : -Vi er egentlig klare til å sette i gang, sier Karen Tvedt, konsulent og biolog fra selskapet Swan.

Sammen med WWF-Norge, Norges Naturvernforbund avdeling Østfold, Norsk Ornitologisk Forening og Direktoratet for Naturforvaltning ved Fylkesmannen i Telemark, skal de utføre ordren fra  miljøvernminister Erik Solheim. Nemlig å vaske oljeskadd sjøfugl i store mengder.

Selskapet Swan sitter inne md spisskompetanse på rehabilitering av oljeskadd vilt.
-Så dere regner med å få inn for eksempel seler og andre pattedyr også?

-Ja, det kan vi ikke se bort i fra, sier Tvedt.

Stantens Naturforvaltning er allerede ute for å finne infisert fugl, som skal bringes til Havneterminalen i Langesund for vasking.

Misforståelse
Det tok litt tid før oragniseringen av vaskingen kom i gang. En stund så det ut til at alt arbeidet skulle fåregå et helt annet sted i Bamble. Dette ble endret.

Nå retter Tvedt og hennes kompanjonger en takk til Wector Yachting for at de stilte opp frivillig med område og fasiliteter, selv om dette ikke blir benyttet i første omgang.

-Det er Fylkesmannen i Telemark som har bestemt at vaskingen skal foregå på Havneterminalen, forklarer Karen Tvedt.

Nok vann
Et logistisk problem ved vasking av oljeinfisert fugl er tilgangen på varmt vann.

Heldigvis viste Sivilforsvaret råd, og stilte opp med en spesialbygget vogn. Den kan levere de mengdene med varmt vann som er nødvendig for en slik omfattende operasjon, så lenge det er nok tilgang på diesel og vann.

Det som det kan skorte på er frivillige. Karen Tvedt forteller at alle som vil hjelpe til må melde seg på Halen Gård hos det Interkommunale Utvalget for Akuttforurensine (IAU). Der vil de bli behørig registrert og tildelt oppgaver.

VARMT VANN: Denne vogna er bygget for Sivilforsvaret for å levere store mengder med varmt vann. Foto: Per Flåthe
VARMT VANN: Denne vogna er bygget for Sivilforsvaret for å levere store mengder med varmt vann. Foto: Per Flåthe Vis mer