Klare til kamp mot SARS

Alle norske allmennleger er orientert om den alvorlige luftveissykdommen SARS, men foreløpig er det ikke oppdaget noen tilfeller i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet opprettet mandag også en informasjonstelefon, som allerede har stor pågang, og det ble for første gang holdt møte i den norske pandemikomiteen.

Både fra Folkehelseinstituttet og Sosial- og helsedirektoratets side avvises det at man nå skremmer folk unødig.

- Tiltakene som nå er iverksatt, er på nivå med det Verdens helseorganisasjon anbefaler. Vi vil ikke dramatisere situasjonen, men dette kan være en potensielt alvorlig situasjon, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet.

Årsaken til den uvanlige lungebetennelsen er foreløpig ukjent, men Larsen opplyser at så langt ser det ut til sykdommen smitter ved nærkontakt og at de som er smittet ikke selv er smittsomme før sykdommen er aktiv.

Holde unna

Overlege Bjørn Iversen sa til NTB i dag at med den beredskapen som er iverksatt er det håp om å holde sykdommen unna Norge.

- Vi har gitt norsk helsepersonell en ganske vid definisjon på hva de skal være årvåken for. Så får de etter hvert skille ut symptomene hos pasienten som er uvedkommende, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Han sier at instituttet ikke kan konkludere med at de febersyke reisende fra Østen - helsepersonell og privatpersoner - som har meldt seg i Norge, er smittet av den alvorlige luftveissykdommen.

Flyplasser med internasjonale ankomster, sykehusene og legevaktene er informert om situasjonen slik at eventuelle pasienter som kommer til Norge kan få nødvendig helsehjelp.

- Men foreløpig advarer vi ikke folk mot å reise til de områdene hvor sykdommen er påvist, slik som flere land i Sørøst-Asia, Kina og Canada.

Pandemiske komité

For første gang har den nyoppnevnte pandemikomiteen, hvor Bjørn-Inge Larsen er leder, holdt møte. Selv om denne komiteen er opprettet med tanke på beredskap mot eventuelle utbrudd av en alvorlig, verdensomspennende influensa, mente Iversen det var viktig å kalle inn komiteen i den situasjonen som nå er oppstått. Men ingenting tyder så langt på at dette er influensa.

Komiteen ber norske leger som får inn pasienter med aktuelle symptomer, og som har vært i aktuelle områder, om å foreta sykehusinnleggelse og isolere pasientene.

Det er meldeplikt på alle mulige tilfeller av sykdommen og sannsynligvis vil sykdommen også havne på listen over farlige smittsomme sykdommer. Det gir utvidede fullmakter til å forsøke å begrense spredningen av sykdommen, slik som f.eks. midlertidig å stenge steder hvor en som har fått sykdommen har oppholdt seg.

- Men jeg vil understreke at dette ikke er aktuelle tiltak nå, sier Larsen.

Fortløpende oppdatert

Norske helsemyndigheter blir fortløpende oppdatert om sykdommen av Verdens helseorganisasjon (WHO) i Geneve, som koordinerer registreringen og beredskapstiltakene.

Folkehelseinstituttet har opprettet en informasjonstelefon, og kort etter åpningen mandag var pågangen stor både med spørsmål om reiserestriksjoner og symptomer.

Folkehelseinstituttet har også opprettet en egen temaside på nettet som blir fortløpende oppdatert om utviklingen.

(NTB)