VALGETS KVALER: Blir det Francois Hollande eller Nicolas Sarkozy som vinner presidentvalget i Frankrike til våren? Ytre høyre-kandidaten Marine Le Pen mener det er umulig å skille de to uansett.  Foto: AFP/ FRED DUFOUR / PHILIPPE HUGUEN
VALGETS KVALER: Blir det Francois Hollande eller Nicolas Sarkozy som vinner presidentvalget i Frankrike til våren? Ytre høyre-kandidaten Marine Le Pen mener det er umulig å skille de to uansett. Foto: AFP/ FRED DUFOUR / PHILIPPE HUGUENVis mer

Klare til kamp

François Hollande er sikker på at han vil slå Nicolas Sarkozy. Sarkozy mener Hollande er dømt til å tape. Selvtillit blir ingen mangelvare i den franske presidentvalgkampen, skriver Simen Ekern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Presidentvalgkampen er i gang i Frankrike, i alle fall for utfordrernes del. Den sittende presidenten Nicolas Sarkozy har nemlig ingen hast med å lansere seg som offisiell kandidat, selv om tilhengerne hans begynner å bli utålmodige. «Lysten stiger hvis man venter», fortalte han partikolleger før helgen, og som strategi er det kanskje verdt et forsøk. For meningsmålingene, slik de ser ut nå, vitner om at Frankrikes innbyggere ikke lenger lar seg forføre av presidenten. Sarkozy må gjøre noe for å få hjertene til å banke hardere. Han hadde sjansen sist søndag, da han stilte et direktesendt intervju sent i alle de største TV-kanalene i landet, men til franskmann å være gikk han for et uvanlig argument: Sarkozy snakket om hvor flinke tyskerne er.

Mens Sarkozy ofte har markert seg sterkest når han har fremhevet at Frankrike er bedre enn andre land, (særlig Storbritannia), var det økonomiske løsninger fra Tyskland som fikk skryt av den franske presidenten i det lange TV-intervjuet. Han var riktignok forsiktig med å snakke for mye om Angela Merkel, etter at det er blitt klart at hun kommer til å støtte Sarkozy i valgkampen og har sagt ja til å stille på valgarrangementer i Frankrike. «Merkel stemmer Sarkozy» sto det på forsida av Frankrikes mest populære søndagsavis i forrige uke. Det er temmelig uvanlig med en sånn innblanding i andre lands valgkamp, og Sarkozy virket nesten litt flau: «Jeg visste ikke at hun stemmer i Frankrike», sa han da han ble spurt om støtteerklæringen. Men han er nok både glad og stolt også — Merkels aktive støtte bygger ytterligere opp om bildet av at det er de to, Merkozy, som staker ut kursen i Europa.

Nå kan det jo fortsatt hende at de leder kontinentet rett utfor stupet. En underliggende forståelse av at det er sånn det er, kan bli et viktig argument for Sarkozys viktigste utfordrer: Sosialistpartiets Francois Hollande har gjort det klart at det kan bli aktuelt å reforhandle den ferske finanspakten EU-landene har inngått hvis han blir president. Hollande er mannen som slo ut de andre konkurrentene etter at den mest åpenbare kandidaten rota det til for seg selv på et dyrt hotellrom i New York. Hollande har drevet valgkamp i et par uker allerede, og på oppstarts-folkemøtet holdt han en tordnende tale full av høylytte hilsener til venstreorienterte velgere som har lurt på om ikke Hollande egentlig er en sentrumsfyr i forkledning. Nå tegner han et tydelig bilde av hvem som er fienden: Det er internasjonale finansspekulanter og sleipe bankfolk. Det var nok «spis de rike»-retorikk til å mette mange på folkemøtet. Samtidig har han lagt an en svært seriøs, nesten høytidelig tone, en liten overraskelse for franskmenn som er vant til en litt mer avslappet holdning hos Hollande. Nå er det nøye utvalgte slips, stramt tilbakestrøket hår og steinansikt — i en flere timer lang TV-utspørring nylig var han iblant så frosset fast i sitt president-uttrykk at det så ut som om han trodde noen malte et portrett av ham.

For ett år siden var det ikke mange som trodde Hollande kunne vinne dette valget. Nå synes folk han likner på legendariske Mitterand, mannen som var president sist gang sosialistene styrte Frankrike. «Sarkozy kan ikke lenger slå oss», har Hollandes valgkampstrateg stolt proklamert i et intervju. Onsdag kveld svarte Sarkozy: «Hollande kan umulig vinne». Det er to temmelig selvsikre menn som skal brake sammen når valgkampen for alvor starter. I en fersk bok hevdes det at president Sarkozy rett og slett lider av et «Zorro-kompleks», en følelse av å være en ensom, handlekraftig og sterk mann som tror han kan rydde opp i alt på egen hånd. Det er ment som kritikk, men det er ikke sikkert Sarkozy tar det sånn. Han er dessuten ganske god i politisk fekting, og det kan fortsatt bli en heftig duell mellom Sarkozy og Hollande, selv om sosialistenes kandidat leder med et fem prosents forsprang på de fleste meningsmålinger.

Mens de fekter, kikker begge nervøst mot ytre høyre. Marine Le Pen har overtatt Nasjonal Front etter sin far, og ligger godt an på meningsmålingene, på enkelte er hun helt oppe i ryggen på Sarkozy. Suksessformelen bygger på en populær (og grunnleggende arrogant) analyse: Alle etablerte politikere representerer en globaliseringsvennlig elite som har sviktet de nasjonale verdiene. Frankrike er i krig - elitens krig mot folket - der Le Pen er den eneste som kjemper på folkesiden. Valget mellom Sarkozy og Hollande er dermed et «ikke-valg», har Marine Le Pen sagt. Det argumentet kommer begge de selvsikre mennene til å måtte bruke mye tid på framover.