Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klare til kamp

RAMALLAH: I går begravde de sine døde martyrer. I dag er palestinerne klare til kamp for å forsvare Klippemoskeen og Al-Aqsa i Gamlebyen i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med sverd og blod skal vi gjøre veien ferdig! ropte gravfølget taktfast da Hassan Barguti (23) i går ble stedt til hvile i åssida utenfor den lille landsbyen Aboud på Vestbredden.

Gravfølget telte minst tre ganger så mange mennesker som de to tusen innbyggerne i landsbyen. Det var langt fra plass nok til alle på den vesle gravplassen, som i går fikk sin 32. grav. Aboud er en halvt kristen og halvt muslimsk landsby, men i går var alle palestinerne samlet i sorg og raseri.

Ikke redde

- Vi er ikke redde for stridsvogner eller fly, ropte man fra gravfølge mens to rutefly kom lavt inn over landsbyen.

Flyene var på vei til Israels hovedflyplass, Ben Gurion utenfor Tel Aviv. Aboud ligger bare tre mil fra metropolen, men her er det som i en annen verden. I Tel Aviv går kafélivet blant de sekulære israelerne sin vante gang i den varme høstsola.

I Aboud er det sorg og sinne etter ei uke med krigsliknende tilstander, som har kostet neste 70 palestinere livet.

- Raseriet er mye sterkere nå enn under intifadaen på 80-tallet. Klimaet er mer voldelig. Men vi ønsker virkelig fred, det er vår motpart som ikke vil, sa den unge palestineren Yusef Barguti til Dagbladet etter begravelsen til hans fjerne slektning.

Dersom alle i gravfølget som sa seg rede til hellig krig i går virkelig mener alvor, må gravplassen i Aboud utvides betraktelig.

Skutt i hjertet

Martyren Ala Hassan Hussein Barguti ble drept dagen før, i Ramallah, hvor han deltok på en av de mange demonstrasjonene mot israelske soldater. Han ble skutt gjennom hjertet, avfyrt av en israelsk skarpskytter. I går ble han utropt til martyr, som går rett til himmelen.

Imamen som ledet begravelsen i moskeen, manet alle i gravfølget til hellig strid og oppfordret dem til å reise til Jerusalem i dag fredag for å forsvare Haram Al Sharif, der Klippemoskeen og Al-Aqsa ligger inne i Gamlebyen.

Dagen er erklært for «Vredens Dag».

Steinkasting

Salutt fra palestinske automatvåpen hilste Hassans gravfølge med svarte flagg for sorg, grønne for islam og Palestinas svarte, røde og grønne flagg. I bil ble han brakt de rundt tre milene hjem til Aboud, gjennom et område på Vestbredden der israelske soldater har ansvaret for sikkerheten. Men knapt en israelsk soldat var å se langs veien i går. Da Dagbladet forlot Aboud etter begravelsen, forberedte de unge seg til steinkasting mot israelske biler og soldater på hovedveien.

I går roet gemyttene seg noe på Vestbredden. Israelerne trakk tilbake stridsvogner fra stillinger nær flere byer der. Men ved veikrysset Netzarim i Gaza kom det til både skyting og steinkasting. Minst én palestiner ble drept og ni såret.

SORG OG RASERI: -Med sverd og blod skal vi gjøre veien ferdig! ropte gravfølge taktfast da 23 år gamle Hassan Barguti i går ble sendt til hvile.