Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klare til slaget om Praha

Dagen i dag kan bli en historisk, het og voldelig dag her i Praha. 11000 tsjekkiske politimenn er klare til å stoppe tusenvis av demonstranter som vil hindre at Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet får åpne sitt møte i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to organisasjonene har hatt forberedende møter i mange dager allerede, og det har vært gjennomført en rekke demonstrasjoner som alle har gått ganske fredelig for seg. Men demonstrantene har utpekt dagen i dag som den store aksjonsdagen. Da åpner de to organisasjonene formelt sitt møte. Og mange demonstranter kommer til Praha bare for å delta på den store aksjonsdagen. I går kom det nye tusener med tog og buss til Praha.

- Politiet er svært nervøse i disse dager, sukket drosjesjåfør Michael Novotny til Dagbladet i går. Han hadde nettopp sluppet av fotografer som ville ta bilde av en av byens McDonald's-restauranter i byen med politivaktene utenfor. Politiet stoppet ikke fotografene. I stedet ransaket de Novotny og bilen hans. Politiet er åpenbart både nervøse og veldig godt forberedt. De er svært synlige i Prahas gater. Sentrum er overvåket med TV-kameraer. Helikoptre svirrer over bygatene hele døgnet. Og politiet har gitt demonstrantene marsjforbud. De skal få lov til å si sin mening, men ikke marsjere i bygatene.

- POLITIET HAR GJORT det helt klart at vi ikke får lov til å marsjere i byens gater. Det foregår forhandlinger, men jeg har ingen tro på at politiet vil skifte mening. Politiet har nektet flere demonstranter å krysse grensa til Tsjekkia og de forsøker å hindre vårt arbeid på mange måter. Nå har de også begynt å fotografere alle som går ut og inn av hovedkvarteret vårt, sa pressetalsmannen for den tsjekkiske aksjonskomiteen, IMPEG, Stefan Bienefeld, til Dagbladet.

Demonstrantenes opprinnelige plan var å danne en lenke av mennesker rundt Kongressenteret for å hindre at Verdensbanken og Valutafondet får avviklet sitt møte. De ville stenge ministrene og de andre delegatene inne og ikke la dem slippe ut før kravene deres var innfridd. Men Kongressenteret er allerede omringet, av politi og stålgjerder. Og det er temmelig åpenbart at politiet vil bruke makt for å hindre at demonstranter når fram til senteret.

DEMONSTRANTENES alternative plan er å blokkere hotellene hvor delegatene bor, for å hindre dem i nå fram til åpningsseremonien i senteret. Men demonstrantene består av ulike grupper, og det finnes ingen sentral ledelse som har kontroll over alle. Dermed kan det bli sammenstøt mellom politi og demonstranter, både utenfor hotellene og i nærheten av selve Kongressenteret i dag.

- Jeg har sett i ulike medier at vi venter mer enn 50000 demonstranter til aksjonen. Det tallet er nok overdrevet. Vi håper at, med de nye som er kommet de siste dagene, at vi til sammen skal være om lag 20000 demonstranter, sa Bienefeld.

Flere hundre nordmenn er også på plass her i Praha for å delta i demonstrasjonen i dag. De vet at politiet har gitt dem forbud mot å marsjere.

- DET HAR VI IKKE tenkt å respektere. Målet med hele aksjonen er å hindre at delegatene får gjort sitt arbeid. I dag skal Praha gjøres om til Europas Seattle. Det er derfor vi er her, sa Andreas Ytterstad i organisasjonen Praha 2000, den gruppa som har samlet flest norske demonstranter her i Praha.

- Dere er forberedt på sammenstøt med politiet?

- Det ser i hvert fall ut til at politiet legger opp til sammenstøt med oss.

- Har dere noen beredskap om noen kommer til skade?

- Nei, det har vi egentlig ikke. Vi får ta det som det kommer, sa Ytterstad til Dagbladet, dagen før dagen.

Demonstrasjonene i Seattle rettet seg mot Verdens handelsorganisasjon, WTO. Der klarte demonstrantene å ødelegge det meste av opplegget for møtet. Seinere har det vært liknende møter i både Köln og Washington. Her var det også demonstrasjoner, men ingen store sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Men delegatene har også lært noe av disse møtene. I Washington ble samtlige delegater geleidet på plass i møtelokalene allerede klokka fem om morgenen. Her i Praha har de åpenbart forskjøvet timeplanen slik at de viktigste spørsmålene allerede er drøftet ferdig før selve møtet åpner i dag. Derfor skal for eksempel lederen for den norske delegasjonen, bistandsminister Anne Kristin Sydnes, etter planen forlate Praha allerede i ettermiddag. Dermed kan demonstrantene, om de klarer å omringe Kongressenteret, faktisk oppleve at mange av ministrene som de retter sine protester mot ikke engang er til stede i senteret.