Klare vinnere i tapsår på Oslo Børs

Til tross for at hovedindeksen ved Oslo Børs falt med mer enn 30 prosent, er det ikke alle som vil huske 2002 som det store tapsåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sportskjeden Gresvig ble årets suverene børsvinner med en oppgang på hele 230 prosent. På annenplass endte Kenor med 91,8 prosent i pluss. Kenor er et norsk selskap som leter etter og utvinner gull i afrikanske land. Rederiet Wilh. Wilhelmsen kom på tredjeplass med en oppgang på 60 prosent.

Selskap som Voice og Jøtul kunne også notere seg for framgang i 2002, men det store flertall av selskapene på Oslo Børs har hatt en tilbakegang som gjør at alle delindekser går i minus.

Verdien halvert

Hovedindeksen endte på 115,21 poeng da Oslo Børs stengte 30. desember, årets siste handelsdag. Dermed falt hovedindeksen 31,09 prosent i 2002 i forhold til fjorårets sluttnotering.

Ved inngangen til 2003 er selskapene på Oslo Børs verdsatt til 501 milliarder kroner. Det betyr at verdier for 152 milliarder kroner gikk tapt i det som Oslo Børs karakteriserer som et av de verste årene i det norske markedet noensinne.

Sammenlignet med hovedindeksens toppnotering fra 14. september 2000, er verdiene på Oslo Børs nær halvert.

- Årets nedgang plasserer Oslo Børs midt på treet sammenlignet med flere av de toneangivende børsene i Europa, heter det i mandagens kommentar fra Børsen.

Verst i IT-bransjen

Hardest rammet er - i år som i fjor - IT-indeksen med en nedgang på 63 prosent. Best ut kommer indeksen for forbruksvarer som har klart seg med en minus på 12 prosent.

Telekom-aksjene har hatt en nedgang som er nesten identisk med hovedindeksen, mens finansaksjene har klart seg litt bedre med en minus på 22 prosent. Industriaksjene har registrert en nedgang på 34 prosent, som er litt dårligere enn hovedindeksen.

Lavere aktivitet på børsen følger naturlig av et svakt børsår. På Oslo Børs ble det i gjennomsnitt omsatt for 1,79 millioner kroner hver dag i 2002, hvilket er en nedgang på 21 prosent i forhold til 2001.

Også antallet handler ble redusert til et gjennomsnitt på 8.226 per dag, en tilbakegang på 19 prosent i forhold til året før.

(NTB-Einar Olsen og Mats Rønning)