Klarer de å redde freden?

Folket i Nord-Irland venter spent mens Storbritannias statsminister Tony Blair, Sinn Fein-leder Gerry Adams og irske Bertie Ahern sitter i harde fredsforhandlinger i Belfast. Skal freden endelig legge seg over Nord-Irland? Ved midnatt kommer kanskje svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen i Belfast er meget spent. Er det virkelig mulig å komme fram til en løsning i landet som har vært preget av religiøse og sosiale konflikter i 30 år? Korrespondenter på stedet melder om en forsiktig optimisme i Belfasts gater. Så også blant forhandlingsdelegatene:

- Jeg er optimistisk og håper vi klarer å komme fram til en avtale, sa Tony Blair til pressen i dag.

Nytt forslag

Ifølge NRKs korrespondent i Nord-Irland, Annette Groth, har unionistene kommet med et nytt forslag. Hva dette går ut på, vet bare de forhandlende parter.

- Men Sinn Fein-leder Gerry Adams sa at unionistene må gi mer hvis han skal skrive under på noen avtale, fortalte Groth til NRK radio.

Langvarig konflikt

Dagens konflikt har røtter langt tilbake. Allerede i den siste halvdelen av 1800-tallet begynte irske nasjonalister å kreve selvstyre etter å ha vært okkupert av England siden 1170. Siden den gang har protestantene og katolikkene vært i konflikt, og bare siden jul er 18 mennesker drept.

Fjær i hatten

En avtale kan bli en betydelig politisk fjær i hatten for den britiske statsministeren Tony Blair og Irlands statsminister Bertie Ahern. Tony Blair presiserte også at det var svært vanskelige spørsmål som gjensto, da han ankom Stormont-slottet i helikopter i morges.

<B>I FORHANDLINGER:</B> Hele verden venter spent på hva Sinn Fein-leder Gerry Adams (t.v), Martin McGuinnes og de andre forhandlingspartene klarer å komme fram til i dag. Klarer de å komme fram til en fredsavtale ved midnatt?