KAN SE DET UMULIGE: Øyet kan se mer enn vi tidligere trodde. Forskere har klart å se de tidligere antatt umulige fargene blålig gul og rødlig grønn. Alle foto: Håkon Eikesdal
KAN SE DET UMULIGE: Øyet kan se mer enn vi tidligere trodde. Forskere har klart å se de tidligere antatt umulige fargene blålig gul og rødlig grønn. Alle foto: Håkon EikesdalVis mer

Klarer du å se den umulige fargen?

Forskere trodde rødlig grønn og gulaktig blå var umulige farger. Nå kan du se dem selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Rødt og grønt er motsatte farger. Det samme er blå og gul. Forskere har lenge trodd at det er umulig for hjernen å oppfatte en blanding av de to - rødlig grønn eller gulaktig blå.

To biofysikere i det amerikanske luftforsvaret har oppdaget at det ikke nødvendigvis stemmer. Vincent A. Billock og Brian H. Tsou klarte å få mennesker under spesielle forhold til å se to helt nye farger. De beskriver resultatene sine i februarnummeret av det amerikanske tidsskriftet Scientific American. (abonnement er nødvendig for å lese hele artikkelen).

To farger blir til én umulig
Forsøkspersonene ble koblet til et apparat som viste dem to fargede felt tett inntil hverandre: Blå og gul, eller rød og grønn.

Etter kort tid løste det skarpe skillet mellom fargene seg opp, og de gled inn i hverandre. Dette er et kjent fenomen, og i tidligere forsøk har man ikke lyktes med å få de motsatte fargene til å blande seg. Resultatet har vært hallusinasjoner i form av teksturer: grønt glitter på rød bakgrunn, blå striper på gule felt og lignende.

Denne gangen ville derfor forskerene prøve noe nytt. Apparatet registrerte nå øynenes bevegelser, og sørget for at fargefeltene forble på nøyaktig samme sted i synsfeltet under hele forsøket. Fargefeltene måtte dessuten ha nøyaktig lik luminans, altså lysstyrke.

For hele seks av syv forsøkspersoner var resultatet at de så de helt ukjente, fysiologisk forbudte fargene blåaktig gul og rødlig grønn. I en kort periode etter forsøket kunne de også huske fargene og se dem for seg.

Test på deg selv
Uten de avanserte apparatene brukt i forsøket er det vanskelig å gjenskape resultatet. Men det er mulig å gjøre et miniforsøk på seg selv ved hjelp av grafikken øverst i artikkelen:

Still skjermen slik at du ser de to firkantene tydelig. La øyene skjele slik at de to firkantene glir over i hverandre og kryssene møtes i ett kryss. Konsentrer deg om å holde blikket så stille som mulig på det sammensmeltede krysset. Hvis du er heldig kan du nå få glimt av de umulige fargene.
Hallusinasjoner
Ikke regn med å kunne male huset ditt i en umulig farge med det første.

KAN IKKE BLANDES: Grønt og rødt kan ikke blandes og gi en ny farge, trodde forskerne inntil nylig. Følg instruksjonene lenger ned i artikkelen, og se selv. Advarsel: Umulige farger kan oppstå. All grafikk: Håkon Eikesdal
KAN IKKE BLANDES: Grønt og rødt kan ikke blandes og gi en ny farge, trodde forskerne inntil nylig. Følg instruksjonene lenger ned i artikkelen, og se selv. Advarsel: Umulige farger kan oppstå. All grafikk: Håkon Eikesdal Vis mer

De to forskerne jobber til daglig med hallusinasjoner og andre synsforstyrrelser, og de nye fargene er hallusinasjoner. Det spesielle med oppdagelsen er at man tidligere ikke trodde det var fysisk mulig for mennesket å oppleve denne type hallusinasjoner.

Tenk deg en tv som viser bilder i svarthvitt. Er det fordi den ikke har fargedioder, eller er det tv-selskapet som viser en gammel Felini-film? Tidligere har man trodd at hjernen var en genuin svarthvitt-tv, men det viser seg at forskerne kan «hacke» seg inn i sendeskjemaet og sette på en fargesprakende Disney-film, i umulige farger.

Eller, for å bruke dataspråk: Fargene ligger i softwaren, ikke i hardwaren.

Men blir ikke en blanding av blå og gul grønn?

Hvis du blander gul og blå maling, får du grønn maling. Grønn kan være gulaktig, eller blåaktig. Men aldri både gulaktig og blåaktig samtidig. Det samme gjelder brun; blandingen av rød og grønn kan virke rødaktig eller grønnaktig, men aldri rødaktig grønn.

Her er den litt lengre forklaringen
Den tyske fysiologen Ewald Hering presenterte i 1872 teorien om at synet vårt er basert på motsetningen mellom rød og grønn, og blå og gul. Motsetningen mellom fargene kan sammenlignes med den mellom de to musklene biceps og triceps i armen vår. Den ene muskelen bøyer armen, den andre retter armen ut. Litt forenklet kan man si at det er ingen bevegelse armen kan gjøre som bruker begge musklene.

Teorien er at fargesynet vårt er basert på to skalaer som bølger seg over fargespekteret. Skalaene går fra positiv til negativ, med null i midten. Med gul som positiv og blå som negativ på den ene skalaen, og rød og grønn på den andre. Der de møtes blir fargene blandet: blå og grønn gir turkis, gul og rød oransj og så videre. Men gul og blå kan aldri møtes fordi de er på samme linje. Ei heller rød og grønn.

En superteknisk påskegodbit til slutt
I bildebehandlingsprogrammet Adobe Photoshop er det mulig å jobbe med bilder i fargemodusen LAB. Denne fargemodusen lar deg velge farger med to slidere, én rød-grønn og én blå-gul, i tillegg til luminositet. I følge Herings teori fra 1872 tar den dermed opp i seg alle synlige farger.

ORANSJE: En mosaik av de to fargene gul og rød klarer hjernen å blande til en ny farge. Vi ser oransje.
ORANSJE: En mosaik av de to fargene gul og rød klarer hjernen å blande til en ny farge. Vi ser oransje. Vis mer

Bruk den hvis du altså vil være helt sikker på at fargen du ser på skjermen din ikke er fysisk umulig.

Kilder: «Seeing forbidden colors», Vincent A. Billock og Brian H. Tsou, Scientific American vol. 302, num. 2, februar 2010.

BLÅGUL: Blått og gult er det verre med. De to fargene i mosaiken blander seg ikke, og gir bare et rotete inntrykk av blått og gult.
BLÅGUL: Blått og gult er det verre med. De to fargene i mosaiken blander seg ikke, og gir bare et rotete inntrykk av blått og gult. Vis mer
DET ER MER MELLOM HIMMEL OG JORD... enn drømt om i Ewald Herings fargefilosofi fra 1872. I 1739 stilte filosofen David Hume spørsmålet: Kan vi se nye farger? Forfatterne av artikkelen "Seeing forbidden colors" mener de har funnet svaret. Foto: Håkon Eikesdal
DET ER MER MELLOM HIMMEL OG JORD... enn drømt om i Ewald Herings fargefilosofi fra 1872. I 1739 stilte filosofen David Hume spørsmålet: Kan vi se nye farger? Forfatterne av artikkelen "Seeing forbidden colors" mener de har funnet svaret. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer