Klarer du ikke å lukte disse fem, kan du være i ferd med å dø

Manglende luktesans hos eldre øker sjansen for å dø i løpet av de neste fem åra, viser ny forskning.

DØDSRISIKO: Amerikanske forskere har funnet ut at manglende luktesans kan være forbundet med underliggende, alvorlig sykdom. Fotomontasje: Dagbladets arkiv
DØDSRISIKO: Amerikanske forskere har funnet ut at manglende luktesans kan være forbundet med underliggende, alvorlig sykdom. Fotomontasje: Dagbladets arkivVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Luktesans er vanligvis ansett for å være en mindre essensiell sans enn syn og hørsel. Nå viser en ny studie at luktesans, eller snarere mangel på dette, kan være et tegn på svært alvorlig underliggende sykdom, skriver Health24.com.

Den oppsiktsvekkende studien er nylig publisert i det medisinske tidsskriftet PLOS ONE og også omtalt i anerkjente Economist.

Forskere fra universitetet i Chicago i USA brukte aromaer fra peppermynte, appelsin, fisk, roser og lær i sine undersøkelser. 3005 deltakere i alderen 57 til 85 gikk gjennom en luktetest, og resultatene taler for seg:

- Reelle funn det er hold i Manglende evne til å skjelne mellom disse luktene ga betydelig økt sjanse for å dø i løpet av de neste fem åra. Deltakere som ikke kunne lukte noen av aromaene hadde seks ganger så høy dødsrisiko innen denne tidsrammen, sammenliknet med normalen.

- Dette er, så vidt jeg vet, ikke studert på samme måte før, og funnene er interessante, sier overlege, forsker og nevrolog ved Oslo universitetssykehus, Mathias Toft, til Dagbladet.

Toft leder en forskningsgruppe på Parkinsons sykdom, og sier at manglende luktesans kan være et tidlig tegn på ulike demenssykdommer. Selv har de en pågående studie hvor de ser på luktesans hos unge mennesker med parkinson.

- Graden av økt dødsrisiko ved manglende luktesans, slik det framgår av denne amerikanske studien, er nokså tydelig. Sånn sett er nok dette reelle funn som det er hold i. Det er en styrke at studien har så mange deltakere og at deltakerne synes å være en representativ gruppe mennesker over 57 år, sier Toft.

Nevrologen trekker også fram at PLOS ONE er et bra og stort tidsskrift med kvalitetskrav.

- Dette ser ut som en bra gjennomført studie, sier Mathias Toft.

Kreft og demens De amerikanske forskerne understreker at det ikke er den manglende luktesansen i seg selv som medfører økt dødsrisiko. Ulike demenssykdommer og kreft trekkes fram som sykdommer som kan være forbundet med svekket luktesans.

De 3005 deltakerne i studien ble delt inn i tre kategorier etter hvor mange av de fem aromaene de klarte å identifisere. Etter at fem år var gått, hadde 430 av deltakerne dødd.

•Blant deltakere med normal luktesans hadde ti prosent dødd.

•Blant deltakere med svekket luktesans hadde 19 prosent dødd.

•Blant deltakere som manglet luktesans hadde 39 prosent dødd.

Deretter ble funnene justert for alder, sisioøkonomisk status, kjønn. Selv etter dette, var sammenhengen mellom manglende luktesans og økt dødsrisiko signifikant.