Klarer du ikke å lukte disse fem, kan du være i ferd med å dø

Manglende luktesans hos eldre øker sjansen for å dø i løpet av de neste fem åra, viser ny forskning.

DØDSRISIKO: Amerikanske forskere har funnet ut at manglende luktesans kan være forbundet med underliggende, alvorlig sykdom. Fotomontasje: Dagbladets arkiv
DØDSRISIKO: Amerikanske forskere har funnet ut at manglende luktesans kan være forbundet med underliggende, alvorlig sykdom. Fotomontasje: Dagbladets arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Luktesans er vanligvis ansett for å være en mindre essensiell sans enn syn og hørsel. Nå viser en ny studie at luktesans, eller snarere mangel på dette, kan være et tegn på svært alvorlig underliggende sykdom, skriver Health24.com.

Den oppsiktsvekkende studien er nylig publisert i det medisinske tidsskriftet PLOS ONE og også omtalt i anerkjente Economist.

Forskere fra universitetet i Chicago i USA brukte aromaer fra peppermynte, appelsin, fisk, roser og lær i sine undersøkelser. 3005 deltakere i alderen 57 til 85 gikk gjennom en luktetest, og resultatene taler for seg:

- Reelle funn det er hold i Manglende evne til å skjelne mellom disse luktene ga betydelig økt sjanse for å dø i løpet av de neste fem åra. Deltakere som ikke kunne lukte noen av aromaene hadde seks ganger så høy dødsrisiko innen denne tidsrammen, sammenliknet med normalen.

- Dette er, så vidt jeg vet, ikke studert på samme måte før, og funnene er interessante, sier overlege, forsker og nevrolog ved Oslo universitetssykehus, Mathias Toft, til Dagbladet.

Toft leder en forskningsgruppe på Parkinsons sykdom, og sier at manglende luktesans kan være et tidlig tegn på ulike demenssykdommer. Selv har de en pågående studie hvor de ser på luktesans hos unge mennesker med parkinson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer