Klarer ikke å begeistre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiet er i alvorlig trøbbel fire måneder før stortingsvalget. Partiet har ikke før kjempet seg opp i halvstående etter høstens og vinterens Frp-stormer, så blåses det over ende av nye høyrevinder. Nå behøver ikke valgresultatet i høst bli som de siste meningsmålingene. Svært mange velgere sitter på gjerdet. Dessuten er velgerne mer på vandring enn noen gang tidligere i historien. Men målingene viser de rådende stemninger akkurat nå.
  • Og de viser til overmål at ørnen blant partiene nærmer seg nivået til et mellomstort parti. De viser et intenst arbeidende, maktorientert parti som ikke klarer det vesentlige - å vekke begeistring blant velgerne. Ap har ikke noen saker som appellerer. Om sykehusene er statlig eller fylkeskommunalt eid er sannsynligvis ett fett for de behandlingstrengende. Det viktigste er at de får rask behandling. Fornyelse av offentlig sektor er sikkert vel og bra, men ingen sak som er egnet til å bevege massene. Den evige moderasjonslinja, de mange og høye avgiftene, skaper inntrykk av at Ap er mer opptatt av systemene, samfunnsmaskineriet og økonomien som helhet enn av vanlige folks hverdagsproblemer.
  • Første del av nittitallet var folk trygghetssøkende. Markedsevangelistene hadde krasjlandet med gjeldskrise og høy arbeidsledighet som resultat. Velgerne ville ha styring og ansvarlighet. Til tross for stor skepsis mot Ap's EU-linje, men godt hjulpet av halverte renter, greide Ap å snu bunnmålinger til de sagnomsuste 36,9 prosent i løpet av valgkampen i 1993. Folk ville ha stø kurs og lave renter.
  • Nå vet de ikke riktig om de vil ha Jens og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og deres halvhøye renter, deres momsreform, deres bensinavgifter og elavgifter. De er ikke overbevist om at det kommunale sykehjemmet, det offentlige helsevesenet og enhetsskolen er den eneste rette løsningen. De flokket seg først om Carl I. Hagen, som vil bruke oljefondet til deres beste, og nå rundt Jan Petersen, som vil ha ned skatter og avgifter i et betydelig omfang. Det begeistrer åpenbart velgerne.