Klarer ikke å betale

STAVANGER (Dagbladet): Hadde Baneheia-drapene skjedd etter 1. juli i fjor, ville foreldrene til de drepte jentene vært garantert økonomisk erstatning. Nå avspises de med 100000 kroner hver. Advokatene deres vil be Stortinget om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble tilkjent 1,7 millioner kroner i erstatning for påførte økonomiske tap, varige men og oppreisning.

Egentlig er det Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen som skal betale.

Men bare ubetydelige beløp vil kunne inndrives fra de to overgriperne. Dermed er foreldrene overlatt til den statlige ordningen med voldsoffererstatning.

I fjor ble denne ordningen lovfestet og det maksimale beløpet staten dekker, ble hevet til over én million kroner per tilfelle. Men fordi drapene skjedde før 1. juli 2001, får de etterlatte bare 200000 kroner - altså 100000 kroner hver, i stedet for det fulle beløpet.

Dermed vil de altså bli snytt for 1,5 millioner av det beløpet retten tilkjente dem. En del av disse pengene er tapt arbeidsfortjeneste og andre konkrete utgifter. I tillegg til de ufattelige menneskelige omkostningene, vil de altså ha tapt penger på at døtrene deres ble drept.

Dette reagerer advokatene deres sterkt på.

- Bistandsadvokatene i denne saken har en samstemt oppfatning. Vi synes det er urettferdig at den nye ordningen ikke skal gjelde de etterlatte i denne spesielle saken, sier Ivar Sveen, som representerer foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen.

Han er fullt klar over at den nye loven bare gjelder kriminelle handlinger som ble utført etter 1. juli 2001. Men Sveen mener det også bør åpnes for saker som startet tidligere, men ikke fikk dom før etter denne datoen.

- Det hadde vært en enkel sak for politikerne å åpne for skjønn. En slik ordning vil heller ikke få store økonomiske konsekvenser for staten, sier advokaten.

DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (øverst) og Lena Sløgedal Paulsen. Foreldrene til jentene får en minimal erstatning.