Klarer ikke å finne bevis for at bacon og smør er farlig for hjertet

Ny forskning rokker ved eksisterende kostholdsråd.

LIKEVEL IKKE SÅ FARLIG?: Sunn fornuft skulle tilsi at løken er det sunneste på dette bildet. Nå viser ny forskning at mettet fett, som finnes i kjøtt og meieriprodukter, likevel ikke synes å være så farlig for hjertet. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
LIKEVEL IKKE SÅ FARLIG?: Sunn fornuft skulle tilsi at løken er det sunneste på dette bildet. Nå viser ny forskning at mettet fett, som finnes i kjøtt og meieriprodukter, likevel ikke synes å være så farlig for hjertet. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny gjennomgang av tidligere studier finner ingen negative helseeffekter av mettet fett, skriver Forskning.no.

Kanadiske forskere har kommet til at det er forbundet med stor og økt hjerterisiko å spise industrielt transfett, men etter analyse av 123 tidligere studier av ulike fettyper og hjerterisiko, finner de ingen indikasjon på at mettet fett har samme negative effekt, skriver New Scientist.

Den ferske studien fra Ontario-universitetet er publisert i anerkjente British Medical Journal (BMJ).

Farlig med transfett Studien rokker ved kostholdsanbefalingene i de fleste vestlige land, deriblant Norge, som tilsier at inntaket av mettet fett bør ligge på under ti prosent av det daglige energiinntaket.

Mettet fett finnes i matvarer som smør, melk, kjøtt og egg.

Resultatene støtter eksisterende råd om å unngå industrielt transfett, som kan finnes i blant annet margarin, kaker og kjeks. Analysen viser at inntak av transfett øker sjansen for hjertesykdom med 21 prosent. Risikoen for å dø av tilstanden øker med 28 prosent.

Til tross for de klare resultatene, er ikke forskerne rede til å hive eksisterende kostholdsråd riktig ennå. Selv om de ikke finner noen sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom, tør de ikke utelukke at en slik sammenheng eksisterer.

- Bra studie Det er professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo og medlem av Nasjonalt råd for ernæring, Kjetil Retterstøl enig i.

- Dette er en bra studie, sier Retterstøl til Forskning.no og understreker at studien likevel ikke frikjenner mettet fett.

Flere nye studier som stiller spørsmål ved den etablerte oppfatningen av mettet fett og hjertesykdom, får ikke Retterstøl til å skifte oppfatning. Han mener fortsatt det er viktig å begrense inntaket av smør og bacon.

- Den vitenskapelige kunnskapsoppsummeringen som ligger til grunn for disse rådene er klar på at mettet fett fortsatt bør utgjøre under 10 prosent av energien i kosten, på grunn av risiko for hjertesykdom.

Risikofaktorer En fersk studie fra Folkehelseinstituttet viser at lavt utdannende har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer enn grupper med høyere utdanning.

Målinger over tid av vanlige risikofaktorer som røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, overvekt og fysisk inaktivitet forklarer over 70 prosent av forskjellen mellom utdanningsgruppene.

Hvert år dør over 4000 nordmenn av hjerteinfarkt og annen kransåresykdom.

- Funnene våre viser at når vi måler risikofaktorer gjennom livsløpet, ser vi at gruppa med lav utdanning har flere risikofaktorer. Akkumulering av disse risikofaktorene over tid forklarer mer av utdanningsforskjellene i dødelighet enn man har sett tidligere, sier postdoktor Inger Ariansen ved Folkehelseinstituttet.

- Når vi nå har målt risikofaktorer over tid, ser vi at risikofaktorene står for hele 72 prosent av forskjellene mellom de med lav og de med høy utdanning. Til nå har man trodd at dette har ligget på rundt femti prosent, forklarer Ariansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer