Klarer ikke å finne bevis for at bacon og smør er farlig for hjertet

Ny forskning rokker ved eksisterende kostholdsråd.

LIKEVEL IKKE SÅ FARLIG?: Sunn fornuft skulle tilsi at løken er det sunneste på dette bildet. Nå viser ny forskning at mettet fett, som finnes i kjøtt og meieriprodukter, likevel ikke synes å være så farlig for hjertet. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
LIKEVEL IKKE SÅ FARLIG?: Sunn fornuft skulle tilsi at løken er det sunneste på dette bildet. Nå viser ny forskning at mettet fett, som finnes i kjøtt og meieriprodukter, likevel ikke synes å være så farlig for hjertet. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny gjennomgang av tidligere studier finner ingen negative helseeffekter av mettet fett, skriver Forskning.no.

Kanadiske forskere har kommet til at det er forbundet med stor og økt hjerterisiko å spise industrielt transfett, men etter analyse av 123 tidligere studier av ulike fettyper og hjerterisiko, finner de ingen indikasjon på at mettet fett har samme negative effekt, skriver New Scientist.

Den ferske studien fra Ontario-universitetet er publisert i anerkjente British Medical Journal (BMJ).

Farlig med transfett Studien rokker ved kostholdsanbefalingene i de fleste vestlige land, deriblant Norge, som tilsier at inntaket av mettet fett bør ligge på under ti prosent av det daglige energiinntaket.

Mettet fett finnes i matvarer som smør, melk, kjøtt og egg.

Resultatene støtter eksisterende råd om å unngå industrielt transfett, som kan finnes i blant annet margarin, kaker og kjeks. Analysen viser at inntak av transfett øker sjansen for hjertesykdom med 21 prosent. Risikoen for å dø av tilstanden øker med 28 prosent.

Til tross for de klare resultatene, er ikke forskerne rede til å hive eksisterende kostholdsråd riktig ennå. Selv om de ikke finner noen sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom, tør de ikke utelukke at en slik sammenheng eksisterer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer