Klarer ikke fange juks med dagens regler

Lederen for Fordelingsutvalget Ingrid Bergum mener det er umulig å stanse juks med midlene hun gir til frivillige organisasjoner ut fra dagens regelverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene en mangeårig ansatt i SOS Rasisme varslet om omfattende juks internt i SOS Rasisme.

- Det er svært vanskelig å fange opp den type juks som Bård Frantzen beskriver har foregått i SOS Rasisme. Hvis vi skal få det til må vi ha en helt annen type ordning med enda flere dokumentasjonskrav og som ikke er bygd opp på tillit, slik tilfellet er i dag, sier Bergum,

Fordelingsutvalget tildeler frivillige organisasjoner over 100 millioner kroner årlig. Staten krever nå 6,8 millioner kroner av SOS Rasisme.

Medlemstriksingen som SOS Rasisme ble dømt for i november 2011 er norgeshistoriens største kjente tilfelle.

Basert på tillit - Vi har en lang historie for frivillige organisasjoner som speidern og kristne organisasjoner som viser at ordningen fungerer veldig godt. Saken med SOS Rasisme viser nå at det er noen om misbruker den kraftig. Det gjør meg utrolig trist og provoserer meg. Dette er penger som andre organisasjoner skulle nytt godt av, sier hun. 

- Bør ordningen forandres slik at det blir strengere kontroll?

- Det er politisk enighet om ordningen og forskriftene den bygger på, herunder at den skal være basert på tillit og da forholder jeg meg til det, sier Bergum.

GODE NOK RUTINER: Leder i Fordelingsutvalget, Ingrid Bergum mener dagens regelverk er godt nok. Foto: Marie von Krogh
GODE NOK RUTINER: Leder i Fordelingsutvalget, Ingrid Bergum mener dagens regelverk er godt nok. Foto: Marie von Krogh Vis mer

Etter varslene om SOS Rasisme systematiske medlemsjuks, har Fordelingsutvalgets regelverk fått kritikk, blant annet av Høyre-politiker Linda Helleland. Hun mener de ikke har et godt nok system for å fange opp medlemsjuks.

- Slik vi ser det har våre systemer og kontroller avslørt medlemsjukset i SOS Rasisme. Hva Linda Helleland mener skulle vært gjort forstår jeg ikke, sier Ingrid Bergum.

Også statsråd Audun Lysbakken stilte seg totalt uforstående til kritikken.

Ikke en krone tilbake Fordelingsutvalget har gransket medlemsjukset i SOS Rasisme i to år, uten å få tilbake en krone fra organisasjonen.

De har heller ikke klart å tilbakekreve all støtten de mener SOS Rasisme har fått urettmessig utbetalt ved å rapportere for høye medlemstall.

- Vi har bare krevd inn det vi kan i henhold til regelverket, sier Bergum.

Økonomiske «sorte hull» Med dagens offentlige regleverk har lokallagene i SOS Rasisme stått fritt til å bruke store beløp med offentlig støtte uten å framvise regnskap. Flere lokallag har hatt en omsetning på over en million kroner årlig.

- Er det greit at det skapes slike økonomiske «sorte hull», uten innsyn for støttegiverne?.

- Politisk ledelse har vurdert det og mener det ikke er nødvendig med regnskaplikt for lokallag. Da blir regelverket for strengt, sier Bergum.


ENIG: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) er enig med lederen av Fordelingsutvalget, Ingrid Bergum, i at kritikken av regelverket for støtte til frivillige organisasjoner er feilaktig. Foto: Morten Holm /  SCANPIX
ENIG: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) er enig med lederen av Fordelingsutvalget, Ingrid Bergum, i at kritikken av regelverket for støtte til frivillige organisasjoner er feilaktig. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer