Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye snusbokser

Klarer ikke lage nok «stygge» snusbokser

Butikkene får ikke lov til å selge annet, men inntil videre kan det hende du ikke finner din snus i butikkhyllene.

I HYLLENE: Snus med tobakk og nikotin skal nå bare selges i nøytrale grønne pakninger. Det betyr en stor omstilling for fabrikkene, som ikke klarer å produsere nok av de nye boksene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
I HYLLENE: Snus med tobakk og nikotin skal nå bare selges i nøytrale grønne pakninger. Det betyr en stor omstilling for fabrikkene, som ikke klarer å produsere nok av de nye boksene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med 1. juli, søndag i forrige uke, skal alle tobakksprodukter i Norge selges i de nye, standardiserte pakkene. Boksene i pantonefarge 448C - visstnok den styggeste i verden med sin blanding av brun og grønn - og med tynn hvit skrift.

Bransjen har hatt et års overgangsperiode siden de nye reglene ble innført i fjor, og i månedsvis har de fleste snusvarianter vært å få i de grønne boksene. Nå skal det imidlertid ikke være mulig å kjøpe snus som inneholder tobakk og nikotin uten at de er pakket i standardboksene. Det byr på enkelte problemer.

- Dette er en kjempeomstilling for fabrikken. Det er noen produkter som henger litt etter med tanke på å få ut i de nye forpakningene. Det er heldigvis bare enkeltvis, og det store bildet er at dette har gått greit, tross den store endringen, sier kommunikasjonsdirektør Nils Erlimo i Swedish Match Norge, som fører blant annet snusmerket General.

Utsolgt

På enkelte butikker rundt omkring opplyses det nå om at de ikke får inn alle varianter av snus på grunn av produksjonsproblemer.

Administrerende direktør i Imperial Tobacco Norway, Even Foslie, kan også melde om enkelte utsolgte produkter.

- Noen ting er utsolgt, etter hva jeg hører fra grossistene. Jeg har ikke helt oversikt over hvilke varianter. Den enkle forklaringen er at vi må nedprioritere noen varianter i forhold til bestselgerne. Enkelte av de mindre produktene lider på grunn av det. Vi skulle gjerne ha produsert alt, men må vente litt, sier Foslie til Dagbladet.

Den britiske tobakksgiganten fører blant annet populære Skruf i Norge. I juni kunne Dagbladet melde at produsenten slet med å levere ut nok snus i de nye boksene på grunn av den store omstillingen på fabrikkene.

Nå melder Foslie om en servicegrad på 90 prosent fra Imperial Tobacco. Det betyr at produsenten får ut 90 prosent av snusen de skal. Det er imidlertid ikke vektet mot salgstall, slik de ti prosentene som gjenstår ikke nødvendigvis står for ti prosent av salget.

Bygger om

Coop er blant kjedene som har merket leveranseproblemene i sommer.

- Vi har hatt noen leveranseproblemer fra noen leverandører. Årsaken må de svare på, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen til Dagbladet.

Meny, som er en del av Norgesgruppen, opplever på sin side at ting nå går som normalt.

- Jeg kjenner ikke til at det er noen problemstilling i Meny-butikkene, men var det i mai, sier kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne til Dagbladet.

PAKNINGER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie foreslår at alle tobakkspakninger skal bli mørkegrønne, ha helseadvarsler og være reklamefrie. Forslaget skal til høring i løpet av februar. Video: Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer Vis mer

Omleggingen har nok garantert ført til enkelte frustrasjoner blant både butikkansatte og kunder i en jungel av grønne snusbokser og sigarettpakker.

Kristiansen i Coop forteller at de har brukt tid på å planlegge den nye forskriften.

- Vi begynte allerede i februar. Vi har bygd om hyllene og merket alfabetisk. Med helt like forpakninger er det en utfordringer å finne riktig produkt. Nå må nok kunder og ansatte gjøre hverandre gode, slik at kunden får med seg riktig produkt ut av butikken, sier han.

Protester

Swedish Match var blant de største motstanderne da norske myndigheter ville innføre standardiserte pakninger. De mente endringene i tobakksskadeloven brøt med EØS-avtalen. Deres hovedargument var at sigaretter, som også omfattes av de nye reglene, er mer helseskadelig og at snus derfor ikke bør reguleres på lik måte.

Swedish Match tapte først i Oslo byfogdembete i november i fjor, og i februar i år forkastet Borgarting lagmannsrett anken fra giganten.

Norge er det fjerde landet i verden som innfører standardiserte røykpakker, og det første landet i verden som innfører standardiserte snusbokser.

Det meste av forskningen som er gjort på effekten av de nye pakkene, er basert på liknende lovverk for sigaretter, blant annet i Australia.

Folkehelseinstituttet har gått gjennom tilgjengelig forskning om standardisert innpakning av tobakk og kommer til samme konklusjon til at forskningen som er gjort på standardiserte pakninger støtter opp om at pakkene vil kunne endre oppfatninger og holdninger som i sin tur vil bidra til nedgang i røyking

Folkehelseinstituttet påpeker i sin rapport at kunnskapsgrunnlaget for å kunne si noe om effekten av standardisert innpakning av snus er svært begrenset.