- Klarer oss ikke uten Bondevik

Venstre-leder Lars Sponheim sier at regjeringssamarbeidet mellom Venstre, KrF og Høyre er helt avhengig av at Kjell Magne Bondevik er statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ser ingen andre som kan ha statsministerrollen, sier Sponheim til Dagbladet. Han regner med at valget neste år blir et valg mellom regjeringsalternativer.

- Sitter vi til valget i 2005, må vi ha mål om å sitte etter valget også. Da er det svært viktig at Kjell Magne Bondevik fortsatt er statsministerkandidat. Ja, det er nesten en forutsetning for at det skal gå, sier han.

- For å ha et alternativ til venstresida må vi holde KrF sammen med Venstre og Høyre. Uten at KrF har statsministeren som dermed også tilfører partiet sitt noe ekstra, blir det vanskelig. Jeg ser ingen andre enn Bondevik som kan gi alternativet styrke og troverdighet, sier Sponheim.

Avfeier Høyres håp

Om Bondevik tar gjenvalg til Stortinget eller ikke, har ikke noe å si så lenge Bondevik er statsminister, mener han.

Dermed avfeier han ethvert håp i Høyre om å få statsministerposten i samarbeidsregjeringen dersom Bondevik gir seg. Men indirekte sier Sponheim dermed også at han ikke ser på Dagfinn Høybråten som en aktuell bærer av det skjøre samarbeidsprosjektet mellom Høyre, Venstre og KrF.

Høyre-leder Jan Petersen sa i et romjulsintervju med Dagbladet at «regjeringsprosjektet er større enn enkeltpersoner» og vil overleve personskifter i toppen.

Sist helg ble han enstemmig innstilt av valgkomiteen i Venstre til gjenvalg som partileder. Men den innstillingen var vel like misvisende som et valgresultat med 100 prosent oppslutning for Fidel Castro?

- Det er vanskelig for meg å kommentere, for dette er jo det første offisielle synspunktet fra valgkomiteen. Jeg er glad for at de kom med en enstemmig innstilling. Men jeg erkjenner fullt ut at det er strid om meg som partileder i Venstre.

- Softere enn folk tror

- Gjør kritikken av deg inntrykk?

- Ja, det gjør inntrykk. Jeg blir jo framstilt som innmari tøff, men er softere enn folk tror. Men jeg har levd med trykket lenge. De fleste partilederne som har sittet noen år i Venstre, har opplevd dette.

- Så det har mer med Venstres historie og kultur å gjøre enn med deg?

- Nei, jeg underkjenner ikke at jeg kan bidra til strid. Men en forklaring kan være min inngang til politikken. Jeg sloss meg inn i rikspolitikken, som da var lukket for Venstre. Det var tøft, for det var en alenekrig med ryggen mot veggen. Jeg førte alle kriger alene og var opptatt av å vinne alle slag. Jeg måtte gjennom en bratt læringskurve, man kan si jeg ble voksen alene. Slik ble jeg vel en «lonely rider», sier Sponheim.

- Dette er ei tid som har formet meg og min måte å drive politikk på veldig sterkt. Nå er jeg blitt eldre og tryggere på det jeg driver med. Jeg har senket skuldrene, og er ikke lenger så opptatt av å vinne alle slag, heller ikke internt.

Blir fort lei

- Du mener selv du er bedre enn noen gang, men har du vokst fra partiet siden dine partifeller ikke forstår og verdsetter dette?

- Jeg håper jeg ikke har vokst fra partiet. Men jeg har vært leder i åtte år og sittet fem år i regjering. Jeg har dermed en del erfaringer resten av partiet ikke har. Jeg tar en del ting som en selvfølge. Når jeg har sagt en ting en gang, regner jeg med at det er forstått. Men det er det jo ikke nødvendigvis. Jeg liker ikke å gjenta meg selv, jeg blir veldig fort lei min egen retorikk og mine setninger.

- Egentlig er Venstre et for lite parti for å sitte i regjering. Vi har for liten organisatorisk styrke til å stå imot når det stormer. Det er mange alenefolk rundt om i Venstre. Det er mange med Venstre-nåla på jakkeslaget som har hatt tøffe matpauser rundt omkring, sier han.

- Nestleder Jennie Johnsen sier at folk har tendens til å visne rundt deg.

- Andre ser det på en annen måte. Men jeg er ikke god nok til å lytte og inkludere, slik jeg forklarte. Jeg har vært så ekstremt kynisk til å utporsjonere begrenset tid og kapasitet at det har blitt rene parodien, sier Sponheim.

Historisk rolle

Han jobber hardt med å bli en lyttende partileder.

- Jeg har lagt om en del. Men jeg må være den jeg er. En ting er at Sponheim godt kan legge inn litt mer smalltalk. Men det viktigste er uansett det politiske prosjektet, sier Sponheim.

Det er det prosjektet som driver Sponheim til å ta to nye år som partileder. Det handler om å plassere Venstre trygt på borgerlig side.

- Valget vil bli et sterkt polarisert regjeringsvalg, med en stor høyreside og en vitalisert venstreside. Men velgerne er ikke så polariserte. Det gir rom for sentrumsløsninger. Hvis jeg har en historisk rolle, så må det være å sørge for at Venstre blir et tydelig borgerlig parti. Det var det ikke da jeg kom på Stortinget. Venstre skal være et venstreradikalt parti på borgerlig side, sier Sponheim.

RYGGEN MOT VEGGEN: Venstre-leder Lars Sponheim er enstemmig innstilt for gjenvalg, men sliter med dårlig oppslutning både i eget parti og blant velgerne. Nå skal han bli flinkere til å lytte og pleie partiet.