Klarere fronter

Konfliktene i arbeidslivet i år kan ha en effekt på valget neste år. Vi vet jo at LO-leder Gerd-Liv Valla ønsker regjeringen dit pepper'n gror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FAKTISK

savner jeg dem litt allerede, frontfigurene fra transportarbeiderstreiken. Kim Nordlie og Per Østvold sto så godt til hverandre. Den lett aristokratiske arbeidsgiverrepresentanten med velmodulert stemme og soignert språk (vi får glemme at han var SV-er i sin ungdom) som sto steilt på sine prinsipper mot den mer rufsete og streikekåte transportgeneralen med ml-bakgrunn. Nordlies håndlanger var Jarle Hammerstad med fortid i Høyres gruppesekretariat på Stortinget. Østvolds kumpaner, Lars Johnsen og Vegard Holm, har ikke tatt pause i sin politiske kamp for arbeiderklassen siden 70-åra. Rollene ville ikke vært tydeligere i en dramatisert Hotel Cæsar-versjon. Kapitalmakt mot arbeidermakt. En aldri så liten klassekamp på forsommeren.

LIKE TYDELIG

har ikke bildet vært i de andre oppgjørene. Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen og hans motpart Karl Nysterud er begge folkelige av vesen og gode busser, selv om de representerer hver sin leir. Dessuten overlot de hovedrollen til statsminister Kjell Magne Bondevik, som lovet tjenestepensjon til alle.

Like tydelig framstår heller ikke frontene i norsk partipolitikk for hvermannsen. Hvem som er mest folkelig av Erna Solberg og Jens Stoltenberg er ikke godt å si. Men de er ideologiske motpoler og allerede langt inne i den lange valgkampen om regjeringsmakta fra høsten 2005. I et langsiktig politisk perspektiv kan derfor konfliktene i arbeidslivet i år ha en effekt på valget neste år, som en kamp mellom stedfortredere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer