Klarere og blåere Høyre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre har i løpet av landsmøtehelga blitt klarere og blåere. Riktignok er det fortsatt slik at Høyre-velgere ikke helt vil vite hva de våkner opp til etter valget. Men ingen kan være i tvil om at Høyre vil gjøre alt som står i partiets makt for å etablere en borgerlig regjering dersom det blir et borgerlig flertall på Stortinget. Det er nå ettertrykkelig slått fast at Høyre er innstilt på å samarbeide i regjering med Frp, også i mindretall, dersom det kan bli et grunnlag for en slik regjering på Stortinget. Et slikt grunnlag er vanskelig å skimte nå ettersom Venstre og KrF har sagt klart nei til Frp. Men politikk er også dynamikk. Hvis valget ender med et borgerlig flertall vil det ha oppstått det politikerne ynder å kalle «en ny situasjon». Uansett har Høyre nå skjøvet ansvaret for en fortsatt Stoltenberg-regjering, over til Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten.

Det er forståelig at Venstre og KrF misliker det de oppfatter som en høyredreining hos sin foretrukne regjeringskamerat Høyre. Lars Sponheim er skuffet over at det ikke ble skapt særlig entusiasme for den gamle Bondevik II-alliansen på Høyres landsmøte. Flere av vedtakene vil også vanskeliggjøre et slikt samarbeid. Det gjelder blant annet holdningen til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen og bruk av atomkraft. 

Erna Solberg ga i sin landsmøtetale Ap’s Martin Kolberg rett i sin advarsel om at «hvis de rødgrønne mister flertallet etter valget, blir det en borgerlig regjering». Hun kunne trolig også gitt ham rett i følgende sitat fra den samme talen som Kolberg holdt for Ap’s landsmøte da han gikk av som partisekretær: «Uten begge høyrepartienes medvirkning, ingen borgerlig regjering. Da får vi den mest høyredreide regjering i Norge i moderne tid. Vi vil få en regjering med tyngdepunkt langt til høyre for alle tidligere borgerlige regjeringer». Dermed står høstens valg mellom klare alternativer, to kursretninger, en sosialdemokratisk og en klart høyreorientert. Slik sett var landsmøtet avklarende for velgerne og for et parti som var synlig plaget av egen uklarhet. Ikke minst kom Erna Solberg styrket ut av helga. Hun er nå partiets ubestridte leder – i hvert fall fram til valget.