Klarere skiller?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vel fire måneder før valget er debatten om regjeringsalternativene i full gang. Statsminister Jens Stoltenberg sa i et intervju her i avisa mandag at valget vil stå mellom Arbeiderpartiet og en regjering med Høyre i en dominerende rolle og med støtte fra Fremskrittspartiet. Høyre og Kristelig Folkeparti vil ikke få flertall alene, og blir derfor avhengig av støtte fra Fremskrittspartiet. Stoltenberg avskriver sentrumsalternativet allerede nå. På den måten vil det bli en klar politisk forskjell mellom alternativene, og valgkampen kan føres etter et mer tradisjonelt skille mellom høyre- og venstresiden. Dette passer også inn i Høyres opplegg.
  • Det er godt mulig dette mønsteret blir det dominerende helt fram til valgdagen. Men det er grunn til å minne om at en stor del av velgerne bestemmer seg for parti like før valgdagen. Med dagens meningsmålinger er sentrumsalternativet ute av verden. Og uansett vil en sentrumsregjering ikke skli så lett til makten som i 1997. Da vil Kjell Magne Bondevik vende seg mot Høyre. Et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og KrF synes å være skrinlagt av begge partier. Samtidig har Bondevik avvist et regjeringssamarbeid med Carl I. Hagen.
  • Selv om partiene nå vil hevde at sakene skal stå fremst i valgkampen, er regjeringsspørsmålet selvsagt viktig. Det vil bety mye for landets politiske kurs de neste fire årene. Derfor har velgerne også krav på å vite hvilket alternativ partiene satser på. I årevis har det politiske tyngdepunktet ligget i det politiske sentrum rundt Arbeiderpartiet og sentrumspartiene.
  • Ingen ting tyder på at valget vil føre til en vesentlig endring av dette bildet. Dette må avspeiles i regjeringsdannelsen etter valget. I det bildet hører ikke Fremskrittspartiet med. Det så vi på landsmøtet sist helg. Da må partiet også ut av alle kabalene som legges med tanke på regjeringsmakt. Det gjelder også en avtale om politisk støtte i Stortinget. Landet trenger ikke den kraftige høyredreiningen det vil innebære.