Klarhet og politisk mot

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspresident Thorbjørn Jagland maner politikerne til større ettertanke i håndteringen av saker knyttet til innvandring og integrering. Han sier det vil være klokt om Stortinget tar en reflektert debatt om hva som egner seg for det norske samfunnet. Jagland advarer mot kjappe og sterke utspill som skaper konflikter og motsetninger, og oppfordrer til dialog. Det er ikke vanskelig å si seg enig i dette. De siste ukenes debatt om blasfemi og hijab har demonstrert at det er alvorlige spenninger i integreringspolitikken. Her handler det om kulturkonflikter som ofte utløser sterke følelser, dessverre også hat og rasisme.

Både politikere og medier har et ansvar for at debatten foregår på en åpen, kritisk, reflektert og verdig måte. Dessverre er det nokså naivt å tro at Siv Jensen og Frp vil se seg tjent med at vi får en slik debatt. Fremmedfrykten er urkilden til partiets størrelse og politiske innflytelse. Derfor er det også meningsløst å håpe på at en reflektert dialog med dette partiet kan føre fram til noe nasjonalt kompromiss i integreringspolitikken. Mest sannsynlig ville et kompromiss være preget av Frp’s synspunkter og prinsipper. Noe slikt er en sikker oppskrift på konflikter og uro i mange år framover.

Den metode som trengs er ikke kopiering av Frp’s standpunkter. Derimot er det behov for politisk lederskap og mot som staker ut en langsiktig kurs i integreringspolitikken, og som ikke bøyer hodet for de tilbakeslag Frp prøver å påføre det norske fellesskapet. Dette fellesskapet omfatter hundretusener av mennesker med bakgrunn fra alle verdensdeler. Siv Jensens besvergelser kan ikke mane dem vekk. Folk i Norge sitter nå i samme båt, og skal vi komme noen vei må vi lære å forstå og respektere hverandre. Denne prosessen er ikke enkel og krever politisk mot. Hvis det politiske flertallet ikke forstår det, kan disse partiene bli et større problem for framtidas Norge enn Frp.