Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klarsignal for 78 havvindmøller

Vil koste sju milliarder kroner.

VINDMØLLER TIL HAVS: Slik ser kunstnere for seg Havsul I vindmøllepark sett fra land. Fotomontasje: Havgul AS
VINDMØLLER TIL HAVS: Slik ser kunstnere for seg Havsul I vindmøllepark sett fra land. Fotomontasje: Havgul AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Regjeringen ga torsdag et endelig klarsignal for bygging av 78 vindturbiner i havet utenfor romsdalskysten.

Parken utenfor kysten av Sandøy kommune blir Norges første offshore vindmøllepark. Utbyggingen vil koste sju milliarder kroner.

Regningen må i stor grad bæres av norske skattebetalere, enten i form av økt strømregning eller subsidier.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) reiste selv til Ålesund torsdag der han inviterte til pressekonferanse i lokalene til Tafjord Kraft, et av eierselskapene i Vestavind Offshore, for å fortelle om regjeringens beslutning.

- Dette blir et stort, offshore vindkraftverk. Vi ønsker å vinne noe erfaring før vi eventuelt vurderer en utbygging av Havsul II. Samtidig lukker vi ikke for offshore vindkraftprosjekter andre steder i landet i påvente av denne erfaringen, sier Riis-Johansen til NTB.

Havsul II-avslag

Havsul I og II er de første omsøkte offshore vindmølleparker i Norge. I konsesjonsbehandlingen hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fikk Havsul I konsesjon, mens Havsul II fikk avslag.

Begge avgjørelsene ble klaget inn til Olje- og energidepartementet, og det er denne klagebehandlingen olje- og energiministeren nå har avsluttet. Han valgte å stå fast på NVEs beslutning.

Riis-Johansen mener at avslaget for Havsul II er gjort betinget og kan komme til ny vurdering senere.

Bak søknaden står selskapet Havgul, som opprinnelig ønsket å bygge verdens største vindmøllepark til havs fordelt på kyststrekningen mellom Giske på Sunnmøre og Kristiansund på Nordmøre. Planene førte til et voldsomt rabalder lokalt. Mye er stanset som følge av stor lokal motstand.

Dyr utbygging

Det som nå står igjen er Havsul I utenfor øykommunen Sandøy ytterst på romsdalskysten med 1.300 innbyggere og nesten like mange øyer, holmer og skjær. Der kan det nå bygges 80 store vindmøller på et 49 kvadratkilometer stort område.

Disse møllene skal produsere nesten 1 terawattime (TWh). tilsvarende strømbehovet til 49.000 husstander. Om og når disse vindmøllene blir bygget er en annen skål. De kan bli løftet fram av støtteordningen gjennom ENOVA og grønne sertifikater.

- Vi vil være klar når rammebetingelsen er på plass, sa konsernsjefen i Tafjord Kraft, Sverre Devold, på torsdagens pressekonferanse.

Riis-Johansen tør overfor NTB ikke å spekulere om hvor stor del av de sju milliarder kronene som blir rene subsidier, men innrømmer at det dreier seg om et «ikke ubetydelig» beløp.

Ordfører Bernhard Riksfjord (Ap) i Aukra uttrykte tilfredshet med at strømmen fra vindmølleparken skal kables. Det blir ikke luftspenn. Kun vindmøllene blir dermed sjenerende for folk og ikke minst fugler.

Glad ordfører

Ordfører Oddvar Myklebust (Ap) i Sandøy var en glad mann torsdag, selv om han innrømmer at slett ikke alle i kommunen heiser flagget for utbyggingen.

- Kommunestyret sa ja til vindmølleparken med 13 mot 6 stemmer. Vi er lovet 43 millioner kroner i inntekter fra eiendomsskatt hvert år og i tillegg 15-20 arbeidsplasser. Det gir kommunen muligheter, sier Myklebust til NTB.

- Nå ser vi også at mange unge familier velger å etablere seg i kommunen, og jeg håper at vindmølleparken bidrar til et positivt løft som gir en framtid for de unge her ute, sier ordfører Myklebust.

Han var selv i Ålesund torsdag og tok imot olje- og energiministerens budskap.

(NTB)

 

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling