Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klart borgerlig flertall

To meningsmålinger gir blå glede. Samtidig går Ap mest fram.

FLERTALL: De borgerlige partiene ligger an til å ta over flertallet på Stortinget etter valget på mandag. Her er Frp-leder Siv Jensen,  Høyre-leder Erna Solberg og KrFs leder Dagfinn Høybråten samlet på partilederdebatt. Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix
FLERTALL: De borgerlige partiene ligger an til å ta over flertallet på Stortinget etter valget på mandag. Her er Frp-leder Siv Jensen, Høyre-leder Erna Solberg og KrFs leder Dagfinn Høybråten samlet på partilederdebatt. Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ulike målinger i dag bør skape glede i partikontorene til Høyre og Ap.

Arbeiderpartiet går fram 3,3 prosentpoeng og får 32,4 prosent på en meningsmåling InFact har gjort for VG. SV går mest tilbake på målingen, som gir klart borgerlig flertall.


SV går tilbake 2,0 prosentpoeng og får 5,7 prosent på målingen. Fremskrittspartiet får 23,7 prosent, en framgang på 1,8 prosent, og er det eneste av de borgerlige partiene som går fram på målingen. Høyre, KrF og Venstre er i mandater likevel klart større enn Frp, men Ap er i sin tur alene større enn de tre partiene.

Lover mistillit

- Dersom dette blir valgresultatet kommer vi til å stille mistillitsforslag mot regjeringen. Da blir det opp til Frp å velge om de vil ha H, KrF og Venstre eller Ap i regjering, sier venstreleder Lars Sponheim til avisa.

Høyre går tilbake 1,3 prosentpoeng til 16,8 prosent. Kristelig Folkeparti går tilbake 0,9 prosentpoeng til 5,8. Venstre får 5,2 prosent, en tilbakegang på 0,3.

Sp går tilbake 0,2 prosentpoeng til 6,4 prosent. Rødt får 1,9 prosent på målingen, tilbake 0,1 prosentpoeng, mens andre partier er registrert med 2,2 prosent, en tilbakegang på 0,1.

Mandatberegningen viser at de borgerlige partiene danner et klart blått flertall, med 89 mandater mot de rødgrønnes 78. 

Borgerlig flertall
Både Høyre og Arbeiderpartiet går fram rundt 2 prosentpoeng mens resten av partiene sliter i ny måling utført av Norfakta for Nationen og Klassekampen. Den sender Høyre opp hele 2,1 prosentpoeng til 14,9 prosents oppslutning.
— Det er jo hyggelig å høre, dette er jo av de målingene vi har ligget lavest på. Jeg tror framgangen skyldes at vi har vært klare på at vi vil inngå et borgerlig samarbeid. Samtidig har vi snakket tydelig om de viktigste sakene våre, sier partileder Erna Solberg til avisa.
I målingen har de borgerlige partiene flertall med 89 mandater.
Arbeiderpartiet går imidlertid fram med 1,9 prosentpoeng til 33,3 prosents oppslutning, mens Frp går tilsvarende ned til 24,8 prosent. Rødt får 1,1 prosent (-0,2), SV 6,9 prosent (-0,7), Senterpartiet 5 prosent (-0,2), Venstre 5,4 prosent (+0), KrF 6,6 prosent (-1,2), andre partier 1,9 prosent (+0,1).

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media