- Klart diskriminerende oppførsel, og som kan forstås med rasistiske overtoner

Fylkeslege Petter Schou mener ambulansepersonellet gjorde flere grove feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Last ned helsetilsynets rapport her

(Dagbladet.no): - Vår konklusjon er at de har utøvd klart diskriminerende oppførsel, og som kan forstås med rasistiske overtoner, sier fylkeslege Petter Schou ved Helsetilsynet i Oslo og Akershus. 

Klokka 15.00 i ettermiddag presenterte Helsetilsynet i Oslo og Akershus sin rapport etter å ha gransket den såkalte ambulansesaken i Sofienbergparken. Ali Farah (37) ble forlatt av ambulansepersonellet med alvorlige hodeskader tidligere i sommer.

Kohinoors støttespillere applauderte da det ble konkludert med diskriminering.

- Ble nærmest ikke undersøkt

Helsetilsynet slakter Ullevål og ambulansepersonellets oppførsel.

- De har ikke fulgt plikten til å utøve øyeblikkelig hjelp. De har forlatt et menneske som hadde behov for øyeblikkelig hjelp, sier Schou.

- Ifølge vitnene har vi et inntrykk av at mannen nærmest ikke ble undersøkt. Det er en uforsvarlig medisinsk virksomhet, sier fylkeslegen.

GJORDE IKKE JOBBEN SIN: Ambulansepersonellet gjorde flere grove feil og var bare fire minutter i parken. Foto: CAROLINE DREFVELIN
GJORDE IKKE JOBBEN SIN: Ambulansepersonellet gjorde flere grove feil og var bare fire minutter i parken. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer

Han sier at de maksimalt var i parken i fire minutter, høyst fem og ikke åtte minutter som sykehuset har anslått.

- Det er heller ikke omsorgsfull hjelp å komme med slike uttalelser som er bekreftet fra minst tre parter. Det er ting en ikke skal si som helsepersonell, sier han.

Ambulansepersonellet brukte betegnelser som «Ditt svin!», «Din tulling» og «Toget har gått for deg» på stedet.

- Det er også utsagn i lydloggen som er uholdbare. Vi ber derfor Statens Helsetilsyn å vurdere advarsel og tap av autorisasjon. Det er også så alvorlig at det bør vurderes påtale.

Helsetilsynet i Oslo og Akershus konkluderer med at ambulansepersonellet har ansett saken som et ordensproblem. Fylkeslegen kritiserer dette og kaller saken et markant avvik.

- Vi ser ikke dette ofte slike avvik i saker som omhandler øyeblikkelig hjelp, sier Schou.

To saker om dagen

Fylkeslegen får daglig i gjennomsnitt to klager på helsepersonell i Oslo og Akershus, sykehus og institusjoner inkludert. Det er om lag 700 klager i året. Mellom 10 og 15 prosent - opptil 100 av disse sakene - blir sendt videre til Statens helsetilsyn.

- Klart diskriminerende oppførsel, og som kan forstås med rasistiske overtoner

- Saken fra Sofienbergparken er likevel spesiell, sier fylkeslege Petter Schou.

Svært ulike forklaringer

Dagbladet har tidligere skrevet at ambulansesjåførene trodde Ali var ruset på stoff da de ankom åstedet og oppfattet ham som et «ordensproblem».

- Det får være grenser for hva vi skal finne oss i. Mannen virker ruset på stoff, skal de ha sagt.

Helsetilsynet har også funnet ut at den ene ambulansepersonellet ikke er autorisert helsepersonell. Det skal være to med slik godkjenning i hver bil.

Helsetilsynet har intervjuet vitner, politimenn og ambulansepersonellet.

- Det er stor grad av uoverenstemmelse med det uavhengige vitner og politiet forteller oss, og det ambulansepersonellet selv forteller, sier Schou.

- Det er også forskjellig oppfattelser av hvor vanskelig pasienten var og hvor bevisst han var.

Lydloggene har vært viktig for Helsetilsynet i granskningen.

- De har vært veldig viktige i dette arbeidet. Vi har hatt utrolig masse dokumentasjon, sier Schou.

Dagbladet.no har tidligere skrevet om alle feilene som feller Ullevål.

Kan få fengsel

Saken vil nå bli sendt videre til Statens Helsetilsyn. Det er de som tar stilling til hvilken reaksjon sjåførene og eventuelt sykehuset vil få.

Den mildeste reaksjonen vil være en advarsel. Deretter har helsetilsynet myndighet til å frata helsepersonell sin autorisasjon, noe som vil innebære at de ikke kan fortsette jobben sin.

Svært grove tilfeller kan ende med påtale.

Ambulansepersonalet risikerer seks års fengsel.

Samtidig blir både politimennene og ambulansesjåførene etterforsket av Spesialenheten for politisaker, etter at de ble anmeldt for tjenesteforsømmelse.

- Vi er nesten ferdig med det som er av avhør i saken, og er langt på vei i mål med vår etterforskning. Det vi venter på nå er en medisinskfaglig vurdering av den medisinske oppfølgingen på stedet, sier advokat og etterforskningsleder Randi Bull hos Spesialeneheten.

De har gjennomført rundt 30 avhør i saken, og håper å kunne avhøre Ali Farah (37) selv når han er i form til det.

- Vi har gitt beskjed til hans bistandsadvokat om at vi ønsker å snakke med Farah når han er i form til det, sier Bull til Dagbladet.no.

Nå vil Spesialenheten avvente dagens rapport fra Fylkeslegen, og deretter den endelige rapporten fra Statens helsetilsyn.

- Det er ikke naturlig for oss å konkludere før disse rapportene er ferdige, sier etterforskningslederen.

Lederen for Spesialenheten kan deretter ta ut tiltale dersom etterforskningen viser at det har skjedd lovbrudd i saken.

Det kom i dag ulike meldinger om hvorvidt familien vil  saksøke Ullevål og ambulansepersonellet.

Forsvaret avventer

Ingen av de to ambulansesjåførene er tidligere rapportert til helsemyndighetene. Den ane er tatt ut av vanlig ambulansetjeneste på Ullevål, den andre er midlertidig suspendert av Forsvaret. Han var på vei over i permisjon fra Ullevål til utenlandsopprag for Forsvaret da epsioden skjedde i Sofienbergparken mandag 6. august.

Forsvaret har ikke villet opplyse hva mannen skulle gjøre der, men det er klart at personell skulle sendes til Balkan og Afghanistan på det tidspunktet ambulansesjåføren skulle begynne.

- Situasjonen er den samme etter fylkeslegens uttalelse i dag. Midlertidig suspensjon betyr at  utreisen er foreløpig utsatt. Mannen er suspendert med lønn, opplyser pressetalsmann, major Christian Øverli i Forsvarsstaben, til Dagbladet.no.

Det er ennå ikke bestemt om Forsvaret skal avvente avgjørelsen i Statens helsetilsyn og eventuelle reaksjoner fra politiet.

Dagbladet presiserer: Tittelen på denne saken er endret i ettertid, fordi den første tittelen var en forenkling av det opprinnelige sitatet fra Helsetilsynet. Vi ser i ettertid at dette kunne være egnet til å misforstå.

PÅRØRENDE: Kohinoor fulgte pressekonferansen direkte.