TILTALT FOR VOLDTEKT: Julio Kopseng er tiltalt for to voldtekter. Han soner allerede en forvaringsdom for en rekke seksuelle overgrep. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT FOR VOLDTEKT: Julio Kopseng er tiltalt for to voldtekter. Han soner allerede en forvaringsdom for en rekke seksuelle overgrep. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Julio Kopseng tiltalt for nye voldtekter

- «Klart du vil ha sex når du sitter og spriker med beina», sa han

Kvinne (33) forteller at hun levde i marerittaktig forhold med Kopseng, der hun ble voldtatt gjentatte ganger.

Julio Kopseng (41) svarte kontant nei på skyldspørsmålet da den nye rettssaken mot ham startet i morges. Kopseng soner lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - og er dømt for å ha forgrepet seg på 19 kvinner, men er nå tiltalt for å ha voldtatt ytterligere to kvinner, blant dem en nå 33-årig kvinne som han levde i et forhold med i 2006.

- Påtvunget oralsex

Kvinnen fra Vestlandet forteller om hvordan hun ble betatt av danseren og stripperen etter et show på hjemstedet, og flyttet til Oslo for å være sammen med ham. Men etter hvert ble hun utsatt for seksuell omgang hun ikke ønsket - blant annet ble hun helt plutselig påtvunget oralsex mens de satt og så på TV, forklarer hun.

- Jeg så for meg fluktruta, og tenkte på hvor jeg hadde tingene mine. Hvor mye tid jeg hadde på å komme meg ut, sier 33-åringen.

Småbarnsmoren forklarer at hun flere ganger dro fra Kopsengs leilighet på Disen etter slike episoder, men at hun kom tilbake til ham gang på gang, av forelskelse. Hun forteller at hun også hadde frivillig sex med danseren.

- Da det var frivillig, var jeg aktivt med. Men da det var ufrivillig, ga jeg opp - jeg tok ikke på ham og bare lå der. Det burde være tydelig for ham at jeg ikke ville, sier kvinnen.

Velstelt

Kopseng sitter ved siden av sin forsvarer Sigurd Klomsæt i retten. Han framstår velstelt, med halvlangt oppbundet hår, skjegg, grå genser og lyseblå skjorte. Tidvis kikker han bort på kvinnen han hadde et forhold til for tolv år siden, men som nå altså anklager ham for gjentatte voldtekter.

Den 33-årige kvinnen sitter i vitneboksen iført en svart lang blazer og et mørkt blomstrete skjørt. Hun forklarer seg stødig om hendelsene, men sprekker i stemmen enkelte ganger.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 23.10.2015 KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine (28) ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Ifølge hennes framstilling ble forholdet mellom henne og Kopseng svært skjevt. Mens hun var forelsket i den sjarmerende danseren og stripperen, og ønsket et fast forhold, var han klar på at forholdet skulle være åpent. Men i praksis fungerte det ikke slik.

- Etter hvert var det bare han som var i et åpent forhold, jeg fikk ikke treffe andre. En gang vi var ute på byen, danset jeg med noen menn, mens han danset med noen damer. Etterpå ble jeg straffet for det, forteller hun, og sier hun ble påtvunget hardhendt sex i gangen da de kom hjem.

- Ga opp

Ifølge 33-åringen skjedde slike episoder stadig. Blant annet tvang Kopseng seg på henne mens hun satt og tøyde ut etter trening.

- «Klart du vil ha sex når du sitter og spriker med beina», sa han. Til slutt ga jeg bare opp og lot det stå til. Jeg tenkte at dersom jeg ikke gjorde motstand, ville det raskere være over.

Noen ganger ble Kopseng hardhendt, forteller hun.

- Jeg sa jeg ikke ville ha sex. Men da satte han seg oppå meg og bare kjørte på. Han er veldig sterk.

I avhør har småbarnsmoren forklart at Kopseng i disse episodene var «målrettet, som på oppdrag».

Høsten 2006 brøt hun ut av forholdet. Etter dette ble hun utsatt for en hendelse der hun mener hun ble dopet ned og voldtatt av Kopseng. Hun vurderte å dra på voldtektsmottaket, men gjorde det ikke.

- Jeg var redd for ikke å bli trodd, og hva som kunne skje dersom han fikk vite det, sier hun.

Snakket ikke med noen

Kvinnen flyttet året etter tilbake til Vestlandet, hvor hun stiftet familie. Hun anmeldte ikke hendelsene - før 2015, etter at sakskomplekset mot Kopseng ble mer og mer omtalt i media. I mellomtida snakket hun ikke med noen om hendelsene i 2006.

- Jeg håpet det ville gå vekk. «Nå har jeg klart meg så lenge uten at det har påvirket meg», tenkte jeg. Så ble det mer og mer, og man kan ikke unngå det, liksom. Etter å ha snakket med psykolog bestemte jeg meg for å anmelde.

I oktober 2015, etter et mislykket forsøk på å avgi forklaring i hjempolitidistriktet, dro hun til Oslo og forklarte seg der.

- Da hadde jeg faktisk tatt turen, gjort arbeid for å avgi forklaring. Det var noe med tryggheten at han allerede satt i fengsel; han kunne ikke gjøre noe med meg eller barna mine, sier kvinnen.

- Skammet meg

Hun forteller at tida etter anmeldelsen har vært vanskelig, med depresjon og angstanfall. Forholdet til barnas far tok slutt, og hun går jevnlig til psykolog.

- Hvorfor kom du tilbake til ham gang på gang? Og hvorfor sa du ingenting til vennene dine om dette? spør forsvarer Klomsæt.

FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kom tilbake fordi jeg var forelsket i ham, og jeg sa ikke noe fordi jeg skammet meg over det, svarer kvinnen.

- Omfattende seinvirkninger

Den andre fornærmede, en 43-årig kvinne fra Østlandet, gråt i vitneboksen og måtte be om pause midtveis i sin forklaring. Hun forteller at hun har omfattende seinvirkninger etter at hun skal ha blitt voldtatt hjemme hos Kopseng høsten 2012.

- Jeg har vanskelig for å slippe folk inn på meg, vanskelig for å tro på hva folk sier til meg, også hyggelige ting - jeg skyver folk vekk isteden. Jeg går aldri på sosiale arrangementer med jobben eller andre ting, og er stort sett hjemme. Det har tatt meg ganske lang tid å gå ute når det er blitt mørkt, eller dra ned til byen, forklarer hun.

Kvinnen mener hun må ha blitt dopet ned av Kopseng da de begge var på et utested i Oslo sentrum. De skulle dele taxi til hvert sitt hjem etterpå.

- Jeg husker at jeg våknet i ei seng med ham oppå meg. Han sier: «Å, så du er våken? Har du lyst på mer? Du skal få mer.»

- Kastet klærne

Kvinnen dro etterpå fra Kopsengs leilighet på Disen, forteller hun.

Da jeg var halvveis nedi trappa, smilte han og sa «husk at vi var to om dette her, da». Jeg tok en taxi hjem, til ekssamboeren og sønnen min, og kastet klærne. Så dusjet jeg og la meg.

43-åringen anmeldte den tidligere arbeidskollegaen 31. mai 2016. Dette var ei knapp uke etter at Kopseng hadde blitt idømt forvaring i Borgarting lagmannsrett.

Rettssaken er berammet fram til 30. november.