Klart EU-nei i Sveits

Sveitserne sier nok en gang klart og tydelig nei til EU-medlemskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet sveitserne svarer nei på, er om det rike knøttelandet skal starte forhandlinger om medlemskap i EU nå.

Sveits er omgitt av EU-medlemslandene Tyskland, Italia, Frankrike og Østerrike og ligger i selve hjertet av Europa. Det hjelper ikke på EU-lysten blant Wilhelm Tells etterkommere:

Cirka 78 prosent av sveitserne stemte nei til EU i dagens folkeavstemning. Det viser de foreløpige opptellingene, ifølge sveitsisk TV. Det ser ut til at det er tysk-sveitserne som er mest negative til EU-medlemskap: Nærmere 86 prosent har sagt nei til forslaget om en snarlig søknad om medlemsskap.

EU-spørsmålet vekker likevel ikke spesielt sterke følelser i landet som er blitt rikt på bankvesen og finans, og avstemningen var derfor bare en av tre avstemninger i dag.

Sveitserne stemmer over alt fra viktige lovforslag til utvidelse av det lokale biblioteket. Den sterke tradisjonen for å være uavhengig gjør at sveitserne i kanskje større grad enn nordmenn er skeptiske til å gi opp noe som helst av folkets innflytelse over viktige vedtak.

Den sveitsiske regjeringen hadde på forhånd oppfordret folket til å stemme nei til EU-forslaget som ble reist av en tverrpolitisk gruppe som jobber for et raskt EU-medlemskap.