Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klart for avgjørende avstemning om helsereform

Demokratene ser ut til å ha sikret seg den nødvendige støtten til helsereformen.

HARD KAMP: USAs president Barack Obama har brukt all sin tid den siste uka for å sikre flertall for helsereformen. Lørdag møtte han sine partifeller i Kongressen for å mane dem til kamp for reformen, som skal sikre at flere amerikanere har et helsetilbud. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / SCANPIX
HARD KAMP: USAs president Barack Obama har brukt all sin tid den siste uka for å sikre flertall for helsereformen. Lørdag møtte han sine partifeller i Kongressen for å mane dem til kamp for reformen, som skal sikre at flere amerikanere har et helsetilbud. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Men ingen tør ta seieren på forskudd.

Idet Representantenes hus møttes for å behandle lovforslaget søndag, erklærte demokraten Bart Stupak at han vil stemme for. Stupak hadde tidligere truet med å stemme imot av frykt for at reformen vil bidra til offentlig finansiering av selvbestemt abort.

Hans støtte til helsereformen øker sannsynligheten for at Demokratene vil lykkes i å få flertall i avstemningen.

Demokratenes ledere i Kongressen har sagt de har sikret seg den nødvendige støtten fra minst 216 representanter for å få lovforslaget igjennom.

Langdrygt

En seier er avgjørende for president Barack Obama, som lenge har hatt denne saken øverst på sin politiske dagsorden. Presidenten har tapt mye støtte i den langdryge prosessen, ifølge meningsmålinger.

Den siste uka har han brukt all sin tid på å sikre flertall for reformen, som vil gi helseforsikring til 32 millioner amerikanere som i dag er uten dekning.

Representantene skal søndag ettermiddag stemme over reformforslaget som allerede er vedtatt i Senatet, og som deretter kan sendes Det hvite hus for å undertegnes av Obama. Men Demokratene ønsker noen endringer i denne loven, og disse vil bli behandlet i en egen avstemning.

Endringene skal så behandles i Senatet, hvor planen er å få dem igjennom med et flertall på 51 av 100 stemmer i neste uke.

Varsler omkamp
MOTSTAND: Flere tusen demonstranter protesterte mot helsereformen utenfor Kongressbygningen i Washington lørdag. Noen av dem holdt stand til langt på kveld. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / SCANPIX
MOTSTAND: Flere tusen demonstranter protesterte mot helsereformen utenfor Kongressbygningen i Washington lørdag. Noen av dem holdt stand til langt på kveld. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / SCANPIX Vis mer

Republikanernes leder i Huset, John Boehner, sier de vil forsøke å få loven opphevet dersom de får tilbake flertallet i Kongressen ved mellomvalget i november.

Reformen som ligger på bordet, vil være den største endringen i helsevesenet i USA siden det offentlige helseprogrammet Medicare ble opprettet i 1965. Den vil gjøre det ulovlig å nekte forsikring til folk som allerede har helseplager, og lage et system som skal gjøre det lettere for folk å sammenligne ulike forsikringer før de kjøper dem. Folk med lav inntekt kan få støtte til å dekke forsikringspremien.

Republikanere sier reformen vil bli en hardhendt offentlig innblanding i helsesektoren som vil gjøre den dyrere og øke underskuddet på budsjettene.

Debatten har virket svært splittende i USA. I helgen har motstandere som tilhører den såkalte Tea Party-bevegelsen holdt demonstrasjoner utenfor Kongressbygningen, og stemningen har til tider vært amper.

En av demokratenes representanter ble spyttet på. Noen av demonstrantene ropte dessuten «nigger» til svarte demokrater som måtte passere menneskemengden på vei til Kongressbygningen lørdag.

(NTB)

LOVER OMKAMP: Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, sier partiet vil fortsette kampen mot helsereformen. Det skal holdes mellomvalg i november, og dersom Republikanerne da vinner flertall i Kongressen, vil de forsøke å få loven opphevet. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / SCANPIX
LOVER OMKAMP: Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, sier partiet vil fortsette kampen mot helsereformen. Det skal holdes mellomvalg i november, og dersom Republikanerne da vinner flertall i Kongressen, vil de forsøke å få loven opphevet. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!