Klart for DnB og Storebrand

Politikerne vil neppe stille seg i veien hvis DnB og Storebrand kommer til enighet om en fusjon. Men personmotsetninger i de to selskapene kan føre til at en fusjon kan ta lang tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskarusellen ruller videre etter at hele Finans-Norge ble tatt på senga da svensk-finske MeritaNordbanken la inn bud på Kreditkassen for halvannen uke siden.

I løpet av den siste uka synes alle forsøk på å kombinere Kreditkassen og DnB eventuelt med Storebrand i tillegg, å være lagt i skuffen.

Etter sitt møte med ledelsen i Arbeiderpartiet i går ga både konsernsjef Åge Korsvold i Storebrand og Jens P. Heyerdahl i Orkla uttrykk for at de nå vurderer å inngå samtaler om en sammenslåing av DnB og Storebrand.

Korsvoll karakteriserte i går en sammenslåing av alle tre som en helt uaktuell konstruksjon, mens Jagland mente at det ville være en løsning som ville være utrolig vanskelig å kjøre og la til at han ikke kjente til noen som ønsket en slik løsning.

Derimot kan en fusjon av DnB og Storebrand være spiselig for de fleste partier, trolig med unntak av Senterpartiet og SV.

Må vike

Men premissene fra Storebrand er klare: Ingen fusjon med DnB hvis ikke både styreformann Gerhard Heiberg og konsernsjef Svein Aaser viker. Ikke bare fordi Korsvold selv vil sitte bak spakene i et fusjonert selskap, men også på grunn av de sterke personlige motsetningene mellom Heyerdahl og Korsvold på den ene siden og Heiberg og Aaser på den andre siden.

Fra flere kilder får Dagbladet vite at det ikke blir noen fusjon mellom DnB og Storebrand før de to er fjernet. Mye tyder på at Gerhard Heiberg kan vente seg kamp om styreformannsvervet ved neste generalforsamling, men det betyr at en fusjon mellom DnB og Storebrand vil ta tid.

Kompromiss

Gerhard Heiberg ble i 1995 valgt som en kompromisskandidat til styreformannsvervet i DnB, etter sterke protester fra Jens P. Heyerdahl, som gikk åpent imot hans kandidatur. Siden har ikke Heiberg akkurat imponert finansverdenen med sin strategiske framferd.

Heibergs uttalte målsetting om å bli blant de største fem i Norden kombinert med hovedkontor i Norge har blitt borte på veien.