Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klart for dragkamp om Soria Moria 2

De rødgrønne starter forhandlingene på mandag.

DRAGKAMP: Mandag starter forhandlingene som vil gi et svar på om Kristin Halvorsen fortsetter som finansminister. Det kommer til å bli knalltøffe forhandlinger hvor blant annet Ap og SV er uenige om hvem som skal få styre kunnskapsminister Bård Vegar Solhjells departementet. Foto: Krister Sørbø.
DRAGKAMP: Mandag starter forhandlingene som vil gi et svar på om Kristin Halvorsen fortsetter som finansminister. Det kommer til å bli knalltøffe forhandlinger hvor blant annet Ap og SV er uenige om hvem som skal få styre kunnskapsminister Bård Vegar Solhjells departementet. Foto: Krister Sørbø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): På mandag starter den første runden med forhandlinger, og skal foregå på Statsministerens kontor.

Et nytt Soria Moria
Fram til det må alle de tre partiene hver for seg ha tenkt ut en strategi for å få mest mulig gjennomslag for egen politikk i det som skal være de rødgrønnes styringsdokument for fire nye år i regjering, et nytt Soria Moria II.

Klokkeslett er foreløpig usikkert, men det blir på formiddagen mandag.

Høsten 2005 forhandlet de tre regjeringspartnerne fram det politiske grunnlaget i Soria Moria-erklæringen. Nå er situasjonen annerledes. Forhandlingene vil være basert på den rødgrønne regjeringens egen politikk gjennom fire år, der grunnlaget ligger i statsbudsjettposter og stortingsmeldinger.

SV avventende
Det har allerede versert en rekke spekulasjoner om hvorvidt Kristin Halvorsen vil fortsette som finansminister.

Etter det Dagbladet kan erfare er hun og folkene rundt henne avventende til hva som er mest formålstjenlig for partiet. Høyst trolig vil nettopp forhandlingene som starter mandag avgjøre om SV velger å fortsette med finansministeren.

Alternativt kan SV og Kristin Halvorsen velge å satse på Kunnskapsdepartementet.

Solhjell på tinget?
Det betyr at Bård Vegar Solhjell kan få en ny statsrådspost eller forsvinne helt ut av regjeringskabalen. Solhjell har for første gang kommet inn på Stortinget, men har tidligere vært både partisekretær og statssekretær ved Statsministerens kontor. En rolle som parlamentarisk leder for SV-nestlederen er dermed ikke utenkelig.

Men også SVs andre nestleder, Audun Lysbakken, er aktuell i den jobben, forutsatt at han ikke blir tilbudt en statsrådspost.

Kniver om kunnskap
Forrige torsdag skrev Dagbladet at SV og Ap kniver om hvem som skal sitte med Kunnskapsministerposten. Mye tyder på at Arbeiderpartiet vil ha kontroll på skolepolitikken på bekostning av SVs kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

I Ap er det også stemning for å splitte opp departementet. Et av alternativene er å skille ut forskning som SV-statsråd Tora Aasland i dag besitter. Dermed vil SV få en mindre statsrådspost.

For det synes klart at SV innser at valgresultatet tilsier færre statsråder. Det kan løses ved å erstatte Heidi Grande Røys som fornyings- og administrasjonsminister med en Ap-statsråd.

I tillegg er det spekulert i flere mulige nye statsrådsposter til Ap. Blant annet kan både Trond Giske og Anniken Huitfeldt få nye poster.

Sp fornøyd
Etter det Dagbladet forstår er Sp godt fornøyd med dagens portefølje i regjering. Flere kilder antyder at Sp-leder Liv Signe Navarsete ganske sikkert har et ønske om delta tungt i gjennomføringen av de store samferdselsprosjektene hun lanserte i Nasjonal Transportplan.

Fra før av har Sp kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og landbruksminister Lars Peder Brekk. Det er alle poster Sp er godt fornøyd med å ha.

Det har også blitt spekulert i et politisk comeback for Marit Arnstad som olje- og energiminister hvis Terje Riis-Johansen velger å trekke seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media