Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klart for forbud mot homoekteskap i flere delstater

Amerikanerne tar stilling til alt fra røykeavgifter til ekteskap i hundrevis av folkeavstemninger i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet.no): Til tross for tidenes dyreste valgkamp, det er ikke lett å engasjere amerikanske velgere til å delta i Kongressvalget.

Og i mange stater er det forståelig at det ikke er helt lett å vite hva man skal mene. Når amerikanske stemmegivere går til urnene i dag, skal de stemme både på gurvernør, senatorer og hvem som skal få plassene i Representantenes hus.

I tilegg florerer folkeavstemningene.

I delstaten Arizona er det hele 19 av dem. Blant sakene man kan velge å ta stilling til er blant annet om man bør øke tobakksavgiften og bruke pengene på utdanning, om minstelønna bør økes i delstaten og om man bør opprette et delstatslotteri, der alle som deltar i valg er med. Forslaget skal øke valgdeltagelsen.

Siste forslag har vært oppe til folkeavstemning før, uten å få tilslutning, muligens var deltakelsen ikke høy nok.

Homospørsmålet aktuelt

Arizona er bare en av statene som stemmer over homofiles rett til å gifte seg. Spørsmålet som er stilt i Arizona er ifølge den norske nettsiden Monticello om man er enig i å definere ekteskap til kun å omfatte to personer av forskjellig kjønn, og forby opprettelsen av andre juridiske samlivsformer som \'ligner ekteskap\'.

Initiativet til de ulike folkeavstemningene kommer både fra velgere selv og delstatsforsamlingene. Blir forslaget vedtatt, kan det forøvrig også ramme heterofile samboerskap.

MER ENN KONGRESSVALG: På stemmesedlene i USA er det mange spørsmål som avgjøres i de ulike delstatene i dag. Foto: SCANPIX
MER ENN KONGRESSVALG: På stemmesedlene i USA er det mange spørsmål som avgjøres i de ulike delstatene i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Også i Alabama har spørsmålet om homofilt ekteskap opptatt mange, og allerede ved primærvalget i juni ble det vedtatt å grunnlovsfeste forbud mot utstedelse av ekteskapslisens til folk av samme kjønn, samt forby delstaten å anerkjenne slike ekteskap inngått andre steder.

I Colorado skal man stemme over om man vil definere ekteskap som en union mellom en mann og en kvinne.

Målingene har vært jevne, den siste viser imidertid 53 prosent støtter forslaget.

Samtidig stemmer delstatens velgere over et forslag om å innføre en partnerskapsordning for homofile. Også her viser meningsmålingene helt dødt løp.

I Tennessee er velgerne mer klare. Her viser viser meningsmålingen at 76 prosent støtter folkeavstemningen om å definere ekteskap som en union mellom to personer av forskjellig kjønn.

I Virginia går man rett på sak, og stemmer over et forslag om å forby ektskap for homofile. Den siste meningsmålingen viser at 42 prosent var for, 36 imot.

Stemmer for dyrere røyk

I California skal velgerne også stemme over en rekke forslag, blant annet mange forslag om å gi noen ekstra millioner dollar til ulike prosjekter. Her får velgerne også være med på å bestemme om tobakksavgiftene skal opp, noe som tradisjonelt engasjerer folk.

image: Klart for forbud mot homoekteskap i flere delstater

LA Times har oversikten. I dag skattlegger delstaten hver pakke røyk med 87 cent, mesteparten av inntektene går til helsprogrammer og utdannelse for barn. Nå ønsker man å øke skatten til 2,60 per pakke. I dag koster en pakke bare rundt 4 dollar. De nye inntektene skal gå til sykehus, helseprogram og forskning. Den siste målingen viser 52 prosentspoeng flertall for forslaget, men det har vært uhyre jevnt.

I Missouri er det fremmet et lignende forslag, som ser ut til å få flertall.

Sigaretter engasjerer også i Florida. Her skal det stemmes over om 15% av delstatens inntekter fra søksmål mot tobakksindustrien (altså over 50 millioner dollar i året) skal gå til til antirøykekampanjer.

Nevada er i ferd med å innføre en røykelov som ligner den norske, med innskrenking av røyking på offentlig sted. 44 prosent er for, 42 prosent imot viser meningsmålingen. Samtidig er det fremmet forslag om å legalisere besittelse av mindre mengder marihuana til personlig bruk. En måling viser at 35 prosent er for og 53 er imot.

To andre delstater stemmer også over legalisering.

Et annet avhengighetsproblem er oppe i Nebraska, der man skal stemme over om man skal doble summen som gis årlig til hjelpefondet for spillegale. Her skal velgerne også si ja eller nei til legalisering av gambling via videospill.

Rusmidler engasjerer også i Massachusetts. Her skal velgerne stemme over om lokale myndigheter kan gi dagligvarehandler rett til å selge vin. Og en foreløpig måling viser at 54 prosent er for dette forslaget.

Aparte forslag

I Michigan har dueelskerne fått gjennom en folkeavstemning som gjeninnfører forbudet mot dueskyting. Leirduer skal fortsatt være lovlig vilt.

Minnesota har et miljøvennlig sprøsmål på plakaten. Her skal det stemmes over om man skal innføre et grunnlovstillegg som vil påby at minst 40% av salgsavgiften på kjøretøy skal gå til kollektivformål, og max. 40% til veibygging. Om det vedtas skal dette innføres fra 2011.

Et annet radikalt forslag skal det stemmes over i North Dakota. Her er forslaget å gi foreldre automatisk delt foreldrerett over barn.

Mer pussig er kanskje forslaget i nabostaten, der folk faktisk skal stemme over om skoleåret ikke skal starte før siste dag i august.

Hele Norges coronakart