FREDSAVTALE: Opprørere fra Moro-fronten for Islamsk Frigjøring (MILF) kommer til et møte i en leir for å feire den historiske fredsavtalen på den sørlige øya Mindanao. Fire tiår med krig kan være over. Foto: AFP / Scanpix / TED ALJIBE
FREDSAVTALE: Opprørere fra Moro-fronten for Islamsk Frigjøring (MILF) kommer til et møte i en leir for å feire den historiske fredsavtalen på den sørlige øya Mindanao. Fire tiår med krig kan være over. Foto: AFP / Scanpix / TED ALJIBEVis mer

Klart for historisk fredsavtale på Filippinene

Den største muslimske opprørsgruppa på Filippinene er klar til å undertegne en fredsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kan det bli slutt på en borgerkrig som gjennom flere tiår har påført millioner av mennesker et liv i fattigdom.

Fredsavtalen innebærer at det skal opprettes en ny, sjølstyrt region i de sørlige delene av landet. Opprørerne i Moro-fronten for Islamsk Frigjøring (MILF) og president Benigno Aquinos regjering skulle undertegne avtalen torsdag.

Opprørerne har siden 1970-tallet kjempet for full uavhengighet eller i det minste indre sjølstyre på den store, sørfilippinske øya Mindanao. Titusener av mennesker er drept i konflikten i det som er en av Filippinenes fattigste og mest korrupsjonsherjede områder.

Bangsamoro
- I mange år har vi ledet Bangsamoro-folkets kamp, og vårt folk har vært gjennom store lidelser, sier MILFs nestleder Ghazali Jaafar.

Bangsamoro er deres navn på det muslimske mindretallet på Filippinene, hvor flertallet av innbyggerne er katolske kristne.

- Denne avtalen er svært viktig for oss, fordi den gjør slutt på krigen i Mindanao, sier Jaafar til nyhetsbyrået AFP.

Krigen har gitt grobunn for islamistisk ekstremisme, der grupper som al-Qaida-tilknyttede Abu Sayyaf har skapt seg baser i avsidesliggende områder.

Konflikten på Mindanao er en av flere som har herjet Filippinene. Norge har holdt seg utenfor striden mellom MILF og regjeringa, men har forsøkt å legge til rette for forhandlinger mellom regjeringa i Manila og den kommunistiske fronten NDF.

«Historisk»
MILF har, ifølge filippinske militære ledere, rundt 10 000 væpnede medlemmer og er dermed den langt største muslimske opprørsgruppa på Mindanao.

- Dette er viktig, det er historisk, sier president Aquinos rådgiver Teresita Deles om fredsavtalen.

Den nye, sjølstyrte Bangsamoro-regionen vil dekke om lag en tidel av Filippinenes samlede landområde. Den skal få en folkevalgt regionforsamling, en egen politistyrke og regionale finansmyndigheter med rett til å kreve inn skatter.

Meningen er at Bangsamoro skal ha et sekulært — ikke-religiøst — styre, snarere enn å bli en islamsk statsdannelse. Inntektene fra regionens rike naturressurser skal deles mellom de regionale myndighetene og myndighetene i Manila.

(NTB-AFP)