Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klart for kinokrig i Oslo

Allerede før jul kan det bli betydelig lettere å starte nye kinoer i Norge, som følge av en omlegging av den gamle kollektive filmleieavtalen. Da kan markedet ligge åpent for en veritabel kinokrig, den største krigsskueplassen kan bli Oslo indre øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontorsjef Eigil Johnsen i Konkurransetilsynet bekrefter for Dagbladet at en omlegging av filmleieavtalen, som etter Konkurransetilsynets mening har bidratt til å sementere det norske kinomarkedet, bør være klar før utgangen av året.

Tre muligheter

- Vi har selvfølgelig ikke klar noen konklusjon nå. Men det er tre muligheter: Avtalen kan fortsette som nå, den dispensasjonen fra konkurranseloven som gjelder nå kan bli trukket tilbake, eller avtalen kan modifiseres, sier Johnsen.

Avtalen binder Kommunale Kinematografers landsforbund, Norske Filmbyråers Forening og Kommunenes Filmcentral til faste priser for filmleie. Eigil Johnsen sier at den har ført til problemer for de spredte forsøkene som har vært gjort på å etablere nye kinoer her i landet.

Konkurransetilsynets inngripen mot filmleieavtalen har ført til at alle de store internasjonale kinoeierne og distributørene nå ser mot Norge. Det bekrefter direktør Bjørn Hoenvoll i SF Norge, som er Norges største filmdistributør.

168 i Sverige

- Alles øyne er nå rettet mot Norge. Vi har ikke råd til å bygge kinoer. Men våre svenske eiere har bedt om å bli holdt orientert.

- De driver 168 kinoer i Sverige og vet hva de holder på med. Men jeg har også stående ordre fra Columbia Pictures om å holde dem orientert om utviklingen i Norge, sier Bjørn Hoenvoll.

SF har tidligere vært involvert i et nytt kinosenter i Tromsø, men planene ble lagt på is da det kom til et sjefsskifte i den svenske delen av selskapet.

MGM og Warner

Men svenske Sandrews, som allerede samarbeider med Schibsted-eide Norsk Filmdistribusjon, og som konkurrerer med SF på kinomarkedet i Sverige, vil trolig være blant interessentene.

Av store utenlandske kjeder som nå trolig vil være ute og lufte sin interesse er amerikanske filmprodusenter og kinoeiere som MGM og Warner, og det nye og sterkt fremadstormende australske kinokonsernet Village Roadshow, som har en enorm ekspansjon over hele verden, sist med store, moderne kinokomplekser i Hellas og Tyskland.