Klart for Mette-Marit og babyen

I motsetning til mange andre, er kronprinsesse Mette-Marit garantert sykehusplass når hun skal føde om kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men ellers er det ingen stor forskjell på kongelige og andre fødsler på Rikshospitalet, opplyser klinikksjefen, professor dr.med. Thomas Åbyholm.

Ryktene vil ha det til at sykehuset stenger av en hel fløy på Kvinneklinikken i forbindelse med den forestående kongelige fødselen, men det avkreftes på det mest bestemte av Åbyholm.

- Det verken er eller vil bli stengt noen fløy i forbindelse med fødselen, men jeg kan bekrefte at kronprinsparet får den plassen de trenger når tiden er inne, ikke minst av sikkerhetshensyn, sier Åbyholm til NTB.

Han sier at sykehuset foreløpig ikke har foretatt noe spesielt for å «rydde plass» til kronprinsessen.

- Det ordner seg når den tid kommer, sier Åbyholm som også skal assistere ved den kongelige fødselen. Kronprinsessen har termin 22. januar, men som for andre gravide kvinner kan fødselen like godt skje noen dager før eller etter denne datoen.

Ukentlig kontroll

Kronprinsessen har også den siste tiden vært til kontroll på Rikshospitalet, slik hun har vært det med jevne mellomrom gjennom hele svangerskapet.

- Jeg vil ikke uttale meg spesielt om kronprinsessen, men kan bekrefte at det i svangerskapets siste måned er vanlig at en ellers frisk gravid kvinne går til kontroll en gang i uka, sier Åbyholm.

Kronprinsesse Mette-Marit har ikke hatt noe offisielt program siden før jul, men kunne så sent som lille julaften bekrefte at formen var fin.

Om kronprinsesse Mette-Marit vil gjøre som sin svigerinne Märtha Louise, å føde ved hjelp av akupunktur, vil sykehuset ikke opplyse noe om.

Men skulle kronprinsessen ønske det, har Rikshospitalet flere jordmødre med utdanning innen akupunktur.

Sykehuset tilbyr også forskjellige andre metoder for smertelindring under fødselen og har god kapasitet på epiduralbedøvelse.

Populært sykehus

Det er Rikshospitalet som har flest fødsler i Norge. Rundt 2.000 nye verdensborgere kom til verden på Rikshospitalet i fjor. Etter at det ble fritt sykehusvalg her i landet har sykehusets popularitet økt. Det er lange ventelister for å få føde på nye «Riksen», noe som førte til at sykehuset i fjor måtte avvise 650 fødende. I dag er det så fullt at korridorene er tatt i bruk på barselavdelingen.

Ifølge Åbyholm er fødeavdelingen nesten sprengt fordi den bare er dimensjonert til ca. 1.700 fødsler i året. Rundt 20 prosent av fødslene ved Rikshospitalet foregår ved hjelp av keisersnitt.

Ifølge sykehusets hjemmesider foretas det rundt 6.000 undersøkelser av gravide årlig på Kvinneklinikkens poliklinikk.

I 1994 ble Kvinneklinikken ved Rikshospitalet, som den første avdelingen i Norge, godkjent av Verdens helseorganisasjon som mor-barn-vennlig avdeling.

(NTB)

ALT KLART: Rikshospitalet er klare til å ta i mot kronprinsesse Mette-Marit.