Klart for motoffensiv i Sierra Leone

Den nigeriansk-ledete militærstyrken ECOMOG forberedte i dag et motangrep mot opprørere som har erobret de østlige delen av Sierra Leones hovedstad Freetown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyenvitner sa at styrken ble forsterket med flere hundre soldater. Soldatene ankom i et Boeing 747-fly som landet på den internasjonale flyplassen ved Lungi, der ECOMOG-styrken har sitt hovedkvarter.

- Vi er i ferd med å tvinge opprørerne lenger mot øst, sa en fremtredende ECOMOG-offiser sent lørdag.

ECOMOG-styrken forsvarer Sierra Leones president Ahmed Tejan Kabbah mot opprørsgeriljaen Den revolusjonære enhetsfronten (RUF).

Rolig

Den vestafrikanske økonomiske union ECOWAS diskuterte fredag muligheten for å arrangere et møte for å drøfte hvordan de 16 medlemslandene kan stanse krigen i Sierra Leone. Det var ECOWAS som i 1997 ga ECOMOG mandat til å styrte militærjuntaen, som besto av opprørere i RUF og AFRC (Væpnede styrkers styringsråd).

Innbyggerne sier at situasjonen var rolig tidlig søndag. Men det var tydelige tegn på at det hadde vært harde kamper. Flere titalls skadde soldater ble lørdag fraktet fra Freetown til flyplassen Lungi.

RUF gikk inn i Freetown onsdag, et knapt år etter at de først ble fordrevet av ECOMOG. Da hadde opprørerne sittet ni måneder ved makten etter et militærkupp i mai 1996 mot landets demokratisk valgte president Kabbah.

Valg

President Kabbah ble landets første demokratisk valgte president i 1996 i det som betegnes som et rettferdig valg. Selv om regjeringen han leder langt fra har et plettfritt rulleblad, regnes det for milde synder i forhold til den ekstremt brutale krigen som geriljaen driver fra sitt tilholdssted i regnskogene nord i landet.

Hjelpearbeidere er bekymret over at flere hundretusener sivile skal lide under mangel på mat og vann. Elektrisiteten og telefonforbindelsene er allerede kuttet.

(NTB-Reuters)