Klart for NATO-angrep

NATO rykket i dag flere skritt nærmere et angrep mot Jugoslavia. NATO sier at de er klare til å bombe mål, og USAs spesialutsending Richard Holbrooke har ikke lykkes med å overtale Jugoslavias president Slobodan Milosevic til å trekke seg ut av Kosovo-provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO-ambassadørene i alle de 16 medlemslandene har i dag gjort ferdig alt arbeidet som måtte gjøres før det kan gis grønt lys til NATO-bombing av Jugoslavia, sa NATOs generalsekretær Javier Solana en pressekonferanse i Nato-hovedkvarteret i Brussel.

Solana sa at Milosevic så langt ikke har etterkommet det internasjonale samfunnets krav om å stanse aksjonen mot kosovoalbanerne i Kosovo. Han gjentok trusselen til Milosevic om at tiden er i ferd med å løpe ut.

Klare

- Hvis Milosevic ikke etterkommer kravene, kan jeg forsikre dere om at NATO er klare. Alle de allierte er klare til å gå inn, sa Solana.

Men den egentlige aktiviseringsordre som starter selve nedtellingen til luftangrepet, ventes først gitt mandag ettermiddag når Italia og Tyskland formelt gir grønt lys.

Italias forsvarsminister Beniamino Andreatta sa i dag at italienske soldater er klare til å delta i NATOs angrep så snart nasjonalforsamlingen har godkjent angrepet.

Tysklands regjering skal holde et ekstraordinært møte møte om et mulig angrep mandag. Tysklands avtroppende statsminister Helmut Kohl har tidligere sagt at Tyskland støtter et eventuelt NATO-angrep.

- Dette er en demokratisk allianse og vedtak må fattes på riktig vis, sa Solana.

Wesley Clark

NATOs øverstkommanderende i Europa, den amerikanske generalen Wesley Clark, har gitt NATO-rådet en detaljert redegjørelse over hvordan luftoffensiven vil forløpe.

Teknisk sett vil NATO-rådet mandag vedta en aktiviseringsordre som legger opp til en begrenset offensiv med krysserraketter. NATO-rådet vil samtidig iverksette en annen aktiviseringsordre som skal sette i gang første fase i en langt mer omfattende luftoffensiv på til sammen fem faser.

Holbrooke

Holbrooke sa i dag at han vil fortsette å mekle i det lengste for å unngå at NATO går til aksjon i Kosovo.

Holbrooke sa etter et møte med kosovoalbanernes politiske leder Ibrahim Rugova at han fortsatt håpet på en politisk løsning, selv om han karakteriserte situasjonen etter møtet med Rugova som uforandret og ekstremt alvorlig.

- Vi er diplomater, og vi vil alltid mene at det er bedre å fortsette å snakke sammen. Ingen ønsker å bli tvunget til bombing, sa Holbrooke.

Han understreket samtidig at kravene i FN-resolusjonen av 23. september er klare, og at Milosevic ikke har oppfylt kravene.

(NTB-Reuters)

PÅ FLUKT:</B> En ung albansk gutt I Kosovo i Serbia. Flere tusen kosovoalbanere er tvunget på flukt på grunn av krigen i provinsen. <br>