Klart for ny partnerjakt på tv

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland synes det er trist at TV3 gjør underholdning av det å velge livspartner. I går kveld flyttet elleve single deltakere inn i et borettslag i den nye realityserien «Singel 24-7».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 60 dager framover skal de prøve å finne en partner i TV3s nye serie, som starter i kveld.

- Først vil jeg si at det er utrolig hva folk får seg til å gjøre for penger _ og hva folk får seg til å se på, sier Haugland. Hun legger til:

- Men det som gjør meg virkelig trist, er at noe av det viktigste vi alle gjør i våre liv _ det å finne en livspartner _ skal omskapes til underholdning og stilles ut til allmenn beskuelse.

Vil ikke stanse

Kulturministeren lar seg ikke lenger forundre over hva folk får seg til å være med på for å komme på TV og kanskje også tjene penger. Hun velger likevel å kritisere det hun mener er et moralsk sett tvilsomt konsept:

- I ny innpakning virker «Singel 24-7» å være en forlengelse av noen av de reality-seriene som har vært sendt før, mener hun.

- Har du noe ønske eller mulighet til å stanse slike serier?

- Jeg hverken ønsker eller kan stanse dem. Det er faktisk ikke alt det går an å lovregulere. Vi kan ikke forby folk å oppføre seg idiotisk. Vi kan ikke forby TV-kanaler å sende idiotiske programmer. Vi kan ikke forby TV-seere å se på idioti. Jeg aksepterer at mediehverdagen er slik den er. Men selv kommer jeg ikke til å føle «Singel 24-7», lover Svarstad Haugland.

TV3 uenig

TV3s programsjef Hans Peter Hognestad fulgte i går kveld opptakene til kveldens premiere-sending fra tribunen. Han besvarer kulturministerens kritikk slik:

- Det vi gjør her, har vært gjort siden «Reisesjekken» på TVNorge og «Sensjekken» på NRK. Det er viktig for folk flest å finne en partner, ja. Men jeg kan ikke se noe galt i at vi, med glimt i øyet, gjør dette til underholdning på TV.

Hognestad understreker at deltakerne ikke blir latterliggjort.

- Vi behandler dette viktige temaet på en ordentlig måte. Vi gjør ikke narr av folk. Dette skal være hyggelig underholdning for en primær målgruppe på 18-35 år.

- Er dette noe barn kan se _ med sendestart kl 20 er det vel uungåelig?

- Tiåringer kan se på «Singel 24-7», mener Hans Peter Hognestad, som antyder at et snittall på 200.000 seere vil være svært positivt for TV3.

Parret av computer

Til kveldens premiere får kanalen garantert høye seertall. I går kveld ble opptakene gjort unna _ og 10 av de 12 deltakerne ble «parret» med hverandre. Det foregikk slik at hver gutt og hver jente laget seg en prioritert rangering over hvem de ville bli kjæreste/samboer med _ fra mest til minst.

Dette gjorde de etter å ha sett noen korte TV-presentasjoner av hverandre.

Av hensyn til kveldens sending skal vi bare konstatere at seerne får alt fra en såkalt «perfekt match», via par som rangerte hverandre midt på treet, til et tilfelle der mannen hadde sin nye samboer på førsteplass _ mens kvinnen åpenbart langtfra hadde det.

Alene igjen stod også en enslig kvinne som datamaskinen ikke hadde funnet match til. Dette fordi én av de mannlige deltakerne holdes igjen til direktesendingen torsdag.

På torsdag skal den «utstøtte» kvinnen og den ukjente mannen splitte to av de nydannede parforholdene. Det skjer ved at de to velger hvem de vil bo sammen med den neste uka.

Med andre ord: Én deltaker av hvert kjønn vil alltid bo alene på hybel, men få sjansen til å velge seg ny samboer etter ei uke.

Slik er de

Hvem er det så, som skal forlyste seerne og hverandre?

En supersnobb og aksjespekulant fra Bærum som pumper jern, for eksempel. Et sjarmtroll fra Bergen som ifølge eget utsagn ikke fikser parforhold. En litt småharry trebarnsfar fra Trondheim som drømmer om å stå på en skipsbro som kaptein og «har et kjempegodt forhold» til ungene sine. En übercool snowboard-dude med franske foreldre fra Stavanger. Et lite bombenedslag av en sykepleier (som i introen presenteres som en pornomodell). Og en dekoratør som nylig kom ut av et niårig parforhold og som synes Grünerløkka «er en super plass å være singel». Og en ei jente som har vært singel siden nyttår og har et kraftig «overforbruk» av telys.

- Tanken er å gi seerne et avhengighetsforhold til deltakerne og deres nye verden, sier programsjef Hans Peter Hognestad.