Klart for nye Bondevik

Valgvinden blåser Høyres og KrFs vei: Meningsmålingene tyder på at Stoltenberg-regjeringen ikke får fortsette, og i tillegg at en ny sentrumsregjering er usannsynlig. Bondevik får regjeringsoppdraget sammen med Høyre, til tross for at Jan Petersens parti vil bli størst i en Høyre-KrF-koalisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallsgrunnlaget får de fra Fremskrittspartiet, som Bondevik (foreløpig) ikke vil regjere sammen med. Men Carl I. Hagen får et solid plaster på såret: Han kan bli stortingspresident, og dermed avslutte karrieren med en stilling som innebærer så mye pompøs verdighet at hans ambisjoner likevel blir oppfylt.

STATSMINISTER:

Kjell Magne Bondevik (53), KrF, Møre og Romsdal. Uten konkurranse: statsministerposten er en forutsetning for at KrF og Bondevik vil regjere sammen med Høyre.

UTENRIKSMINISTER:

Jan Petersen (54), Høyre, Akershus. Også Petersen er uten konkurranse: med Bondevik som statsminister må regjeringens nest fornemste post bli Petersens. Selv Knut Vollebæks brede smil og erfaring kan ikke forhindre det.

FINANSMINISTER:

Per-Kristian Foss (50), Høyre, Oslo. Også den nest viktigste ministerposten går til Høyre, som har flere solide kandidater i tillegg til Foss: tidligere finansminister og nåværende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Arne Skauge, stortingsrepresentantene Børge Brende og Erna Solberg og tidligere finansbyråd i Oslo, Heidi Larssen. Men Foss har vært på Stortinget i over 20 år, og har alt som trengs for å fylle denne nøkkelstillingen.

KIRKE-, UTDANNINGS- OG FORSKNINGSMINISTER:

Einar Steensnæs (59), KrF, Rogaland. Den respekterte lederen for utenrikskomiteen gjorde en formidabel jobb som parlamentarisk leder for sentrumsregjeringen, og er mer enn kvalifisert til en tung ministerpost. Har yrkesbakgrunn som lektor. Partileder Valgerd Svarstad Haugland er en mulig konkurrent. Det samme er eksminister Jon Lilletun, men en av dem får posten som parlamentarisk leder. Ole Danbolt Mjøs er en faglig sterk kandidat.

SOSIALMINISTER:

Valgerd Svarstad Haugland (44), KrF, Akershus. Sosialdepartementet er et av KrFs hjertebarn, og partilederen får ansvaret. Høyres Sonja Sjølie, som sitter i sosialkomiteen på Stortinget, er også kandidat.

NÆRINGS- OG HANDELSMINISTER:

Kristin Clemet (44), Høyre, Oslo. NHO-direktør Clemet har erfaring som arbeids- og administrasjonsminister fra Syse-regjeringen, og må nok fristes med et «tungt» departement. Også Høyres Ansgar Gabrielsen er kandidat, en solid politiker fra Sørlandet som nå sitter i næringskomiteen. Jon Lilletun er KrFs næringspolitiske talsmann og stiller i favorittsjiktet.

HELSEMINISTER:

Dagfinn Høybråten (43), KrF, Akershus. Trygdedirektøren ble en respektert helseminister i sentrumsregjeringen, og får tillit igjen.<

KOMMUNAL- OG REGIONALMINISTER:

Anne Kathrine Slungård (37), Høyre, Sør-Trøndelag. Den populære trondheimsordføreren kan få sterk konkurranse fra allsidige Erna Solberg, som vi imidlertid plasserer i et annet tungt departement. Dersom KrF skal få dette departementet, er Bergens varaordfører Ingmar Ljones kandidat.

JUSTISMINISTER:

Bjørn Solbakken (55), KrF, Rogaland. Den tidligere sorenskriveren i Karmsund gikk læretida som statssekretær under Aud-Inger Aure og Odd Einar Dørum i sentrumsregjeringen.

OLJE- OG ENERGIMINISTER:

Jan Tore Sanner (35), Høyre, Akershus. Dette departementet vil Høyre ha, og partiets saksordfører er vel ikke til å unngå... hvis han da ikke må vike fordi det blir for mange fra Akershus i regjeringskollegiet.

LANDBRUKSMINISTER:

Ansgar Gabrielsen, Høyre, Vest-Agder. Sitter i Stortingets næringskomité og har gjort et solid inntrykk på Stortinget.

FISKERIMINISTER:

Paul B. Torgnes, Høyre, Nordland. Havbruksspesialisten og direktøren for Fjord Seafood er et brennhett tips. Tidligere leder for næringskomiteen, stortingsrepresentant Svein Ludvigsen, er også kandidat.

BARNE- OG FAMILIEMINISTER:

Odd Anders With (39), KrF, Sør-Trøndelag. Dette er et «KrF-departement» som partiets nestleder fyller, også fordi han har vært statssekretær i departementet i sentrumsregjeringen.

MILJØVERNMINISTER:

Hilde Frafjord Johnsen (37), KrF, Rogaland. Engasjert og solid som bistandsminister i sentrumsregjeringen. Klar for opprykk, men vil få problemer med å forsvare aggressive utspill mot miljøvernminister Siri Bjerke i en Høyre- KrF-regjering.

ARBEIDS- OG ADMINISTRASJONSMINISTER:

May Helen Molvær Grimstad (33), KrF-Møre og Romsdal. Lederen for Stortingets familie-, administrasjons og kulturkomité har Bondeviks tillit og får svenneprøven med å øke tempoet i moderniseringsprosessen Stoltenberg og Kosmo har satt i gang. Også her er Erna Solberg aktuell.

SAMFERDSELSMINISTER:

Oddvar Nilsen (60), Høyre, Hordaland. Nilsen har hittil viet hele sitt rikspolitiske liv til samferdselssektoren, og er nå leder for samferdselskomiteen. KrFs May Helen Molvær Grimstad er et spennende alternativ dersom ikke Høyre skal ha denne posten.

FORSVARSMINISTER:

Erna Solberg (40), Høyre, Hordaland. Forsvarspolitikk er et av Høyres hjertebarn, og den meget erfarne og allsidige Solberg får jobben med å skape et moderne forsvar. Tidligere statssekretær og nåværende forsker ved NUPI, John Kr. Skogan, er også aktuell, mens KrFs Dag Jostein Fjærvoll neppe får tilbake jobben

KULTURMINISTER:

Trond Helleland (38), Høyre, Buskerud. Helleland er Høyres kulturtalsmann og har gjort en solid jobb. Får eventuelt konkurranse fra KrFs Ola T. Lånke.

BISTANDSMINISTER:

Janne Haaland Matlary (43), KrF. EU-tilhenger, småbarnsmor og katolikk: Statsviteren og forskeren fra Universitetet i Oslo var omstridt i Senterpartiet da hun ble utnevnt til statssekretær i UD i sentrumsregjeringen. Nå er Sp passivisert, og Matlary klar for opprykk.

Parlamentarisk leder: Børge Brende, Høyre

Parlamentarisk leder: Jon Lilletun, KrF

Valgerd Svarstad Haugland, KrF
Hilde Frafjord Johnsen, KrF
May Helen Molvær Grimstad, KrF
Oddvar Nilsen, Høyre
Per Kristian Foss, Høyre
Anne Kathrine Slungård, Høyre
Bjørn Solbakken, KrF
Odd Anders With, KrF
Janne Haaland Matlary, KrF
Jon Lilletun, KrF
Dagfinn Høybråten, KrF
Jan Tore Sanner, Høyre
Ansgar Gabrielsen, Høyre
Paul B. Torgnes, Høyre
Erna Solberg, Høyre
Trons Helleland, Høyre
Børge Brende, Høyre.
MOT COMEBACK: KrF og Høyre har vind i seilene på meningsmålingene.
Jan Petersen, Høyre
Einar Steensnæs, KrF
Kristin Clemet, Høyre.