<strong>NYTT MØTE:</strong> Det er klart for nytt toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi i slutten av februar. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
NYTT MØTE: Det er klart for nytt toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi i slutten av februar. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix Vis mer

Klart for nytt toppmøte: - Nord-Korea vil bli økonomisk stormakt

Donald Trump bekrefter tid og sted for nytt toppmøte, og spår at Nord-Korea går en strålende framtid i møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge vært klart at det nærmer seg et nytt toppmøte mellom USAs president Donald Trump, og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

- Økonomisk rakett

Nå bekrefter Donald Trump at møtet vil finne sted i Hanoi i Vietnam.

«Mine representanter har akkurat forlatt Nord-Korea etter et veldig produktivt møte og har blitt enige om tid og sted for det andre møtet med Kim Jong-un. Det vil finne sted i Hanoi, Vietnam, 27. og 28. februar. Jeg gleder meg til å se Kim og å framme fredssaken», skriver Trump på Twitter.

Hanoi er hovedstaden i Vietnam og ligger nord i landet. Byen er landets nest største by etter Ho Chi Minh-byen, som var hovedstad i Sør-Vietnam fram til 1975.

I en etterfølgende Twitter-melding kommer Trump med uvanlig rosende omtale av den nordkoreanske diktatoren og hans regime, og kommer også med oppsiktsvekkende spådommer.

«Nord-Korea vil, under lederskapet til Kim Jong-un, bli en økonomisk stormakt Han kan overraske noen, men han vil ikke overraske meg, fordi jeg har lært ham å kjenne og forstår fullt ut hvor dyktig han er. Nord-Korea vil bli en annen type rakett, en økonomisk rakett», tvitrer Trump.

Det var Stephen Biegun som ledet USAs delegasjon til Nord-Korea, skriver nyhetsbyrået AP. Det antas at man der har diskutert hvilke nedrustningsskritt Nord-Korea kan love under toppmøte i Vietnam om snaue tre uker.

TALTE: I natt talte Donald Trump til Kongressen. Der tok han æren for at USA ikke er i krig med Nord-Korea og Kim Jong-un på nåværende tidspunkt. Video: AP, CNN, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Roste diplomatisk samarbeid

Det er ikke mer enn halvannet år siden Trump gjerne brukte ordet rakett om Kim og hans regime, men da i langt mindre positive ordelag, da han blant annet fra FNs talerstol omtalte Kim som «den lille rakettmannen». I retur ble Trump omtalt som en «gammel sullik».

Da Donald Trump holdt sin tale om rikets tilstand tidligere denne uka, snakket han også varmt om det diplomatiske samarbeidet på Koreahalvøya.

- Våre gisler har kommet hjem, testing av atomvåpen har stanset og det har ikke blitt avfyrt en missil på 15 måneder. Dersom jeg ikke hadde blitt valgt til president, ville vi ha vært i en gigantisk krig med Nord-Korea akkurat nå, med potensielt millioner av personer drept, sa Trump.

Toppmøte i Singapore

De to statslederne møttes for første gang i Singapore i juni i fjor. Det historiske møtet endte med en signering av en avtale om atomnedrustning i Nord-Korea.

Møtet endte i en felles slutterklæring på fire punkter Trump og Kim kunne enes om.

I det mest sentrale punktet forpliktet Kim seg til å jobbe for full atomnedrustning på Korea-halvøya, men partene har så langt ikke blitt enige om når og hvordan dette skulle skje.

Avtalen ble ansett som vag, og mange eksperter pekte på at Kim slapp unna møtet uten å måtte gi noen betydelige nye innrømmelser.

Men Nord-Korea har ikke gjennomført en eneste atomprøvesprengningen eller prøveoppskyting av ballistiske missiler. Det er likevel lite som tyder på at det nordkoreanske atomvåpenprogrammet har blitt svekket i betydelig grad siden i fjor sommer.

Trump har i ettertid heller ikke vært helt fornøyd med hvordan Nord-Korea har forholdt seg til avtalen. Derfor avlyste Trump utenriksminister Mike Pompeos planlagte tur til Nord-Korea i august.

«Jeg føler at vi ikke gjør tilstrekkelig framgang hva angår atomnedrustning på den koreanske halvøya», oppga Trump som grunn til avlysningen.

Retorikken og forholdet mellom de to statslederne har i alle fall tilsynelatende blitt veldig mye bedre siden den mye omtalte FN-talen til Trump.

Han truet Nord-Korea med «total utslettelse», samt kom med flere fornærmelser mot Kim, som Kim altså svarte på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer