Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klart for Øvre Otta-utbygging

Styret i Opplandskraft sa i dag ja til å bygge ut Øvre Otta-vassdraget. Utbyggingen skal starte i september neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anleggsperioden vil vare i fem år, og det siste av de to kraftverkene som skal bygges vil være ferdig sommeren 2007, melder NRK.

- Vi anser nå denne saken som avgjort, sier informasjonssjef Inge Møller i Opplandskraft til NTB.

Stortinget ga konsesjonen for bygging av kraftverk i 1999, og Norges vassdrags- og energiverk (NVE) ga tidligere i år en egen konsesjon for å bygge kraftledning i området. Den siste konsesjonen er påklaget av Samarbeidsrådet for naturvernsaker, men Møller tror ikke denne klagen vil føre fram. Heller ikke økonomiske hensyn ser ut til å stoppe Opplandskraft.

- Styret antar nå at prosjektet vil gi brukbar lønnsomhet, sier Møller, men vil ikke si hvor høy strømpris Opplandskraft har lagt inn som forutsetning i sine regnestykker.

Det har rent mye vann ned Øvre Otta-vassdraget siden de første utbyggingsplanene dukket opp på 1970-tallet. Først i 1993 vedtok Stortinget at vassdraget kunne bygges ut, men to tredeler av vannkraftressursene skulle vernes.

I 1996 søkte så Opplandskraft om konsesjon for utbygging av det som var igjen. Den daværende Bondevik-regjeringen avslo denne søknaden to år senere, men utbyggerne anket. I 1999 vedtok Stortinget en såkalt halv utbygging. Opplandskraft fikk sammen med Tafjord Kraft konsesjon for å bygge ut kraftverk som kan produsere 525 millioner kilowattimer i året.

- Dette er bedrøvelig, men vi har tross alt berget det viktigste, sier leder i Norges Naturvernforbund Erik Solheim til NTB.

Flere miljøorganisasjoner, samt lokale organisasjoner i området rundt vassdraget, har protestert mot utbyggingen helt siden de første planene ble lansert. De klarte å hindre full utbygging, men må etter all sannsynlighet akseptere at vassdraget blir delvis utbygd.

- Vi mener vi har gode argumenter bak klagen som vi nå har til behandling hos NVE, og utfallet av den er ikke gitt, sier Solheim.

Bellona-leder Frederic Hauge vil heller ikke gi seg:

- Vi vil se nærmere på konsesjonen Opplandskraft har fått, og vurdere å anke den, sier han.

(NTB-Rune Sævik)

MISTER VANNET: Vakre Dønfossen vil miste mye av vannføringa når de bygger ut Øvre Otta-vassdraget.Arkivfoto: SCANPIX
Hele Norges coronakart