Klart for president-duell

Hollande og Sarkozy går videre. Ytre høyres Marine Le Pen ender på tredjeplass, i følge de første beregningene.

JEVNT: François Hollande vant første runde i det franske presidentvalget i dag, med rundt 27% av stemmene, i følge de første valgdagsmålingene. Sittende president Nicolas Sarkozy kommer på andre plass med 25,5%.  Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON /FRED TANNEAU
JEVNT: François Hollande vant første runde i det franske presidentvalget i dag, med rundt 27% av stemmene, i følge de første valgdagsmålingene. Sittende president Nicolas Sarkozy kommer på andre plass med 25,5%. Foto: AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON /FRED TANNEAUVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL(Dagbladet): François Hollande vant første runde i det franske presidentvalget i dag, med rundt 28,7 % av stemmene, i følge de første beregningene. Sittende president Nicolas Sarkozy kommer på andre plass med 27%.

De første tallene gir ingen store overraskelser i forholdet mellom de to favorittene, som går videre til andre valgrunde om to uker.

I kampen om tredjeplassen vant ytre høyre over ytre venstre: Marine Le Pen ser ut til å få 16% av stemmene i følge de første valgdagsmålingene, mens valgkampens overraskelse, Jean-Luc Mélenchon fra venstrepartiet Front de Gauche, ender på fjerde plass med 11,5% i følge valgdagsmålingene.

Marine Le Pen fikk hele 19 % oppslutning. Le Pens gode tall kan tolkes som et godt tegn for Sarkozy med tanke på andre valgrunde, ettersom de fleste Le Pen-velgere sier de foretrekker Sarkozy framfor sosialistkandidaten Hollande.
For mange av Mélenchons velgere vil tallet være en skuffelse, selv om valgkampen har gitt venstrekandidaten et løft de færreste hadde forestilt seg på forhånd.

Franske medier har ikke lov til å gjengi tallene før valgurnene stenger klokka 20, men reglene rammer ikke fransktalende medier i Belgia og Sveits.

Valgdeltakelsen lå an til å ligge rett over 70% i femtiden i ettermiddag, men dette tallet kommer til å øke, meningsmålingsinstituttene regner med en deltakelse på 80%. Det er mindre enn ved forrige valg, men deltakelsen ligger likevel langt over nivået fra valget i 2002.