DØDENS GÅRD: I dag starter prosedyrene i rettssaken mot de fem tiltalte etter drapene på Vollheim gård. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
DØDENS GÅRD: I dag starter prosedyrene i rettssaken mot de fem tiltalte etter drapene på Vollheim gård. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Klart for prosedyrer på Lillehammer

Søskenpar i hovedrollene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): I dag starter prosedyrene i rettssaken mot de tiltalte etter drapene på Vollheim gård i Søndre Land. Rettssaken går nå inn i sin sjette uke etter at den startet i Gjøvik tingrett mandag 19. januar. Av praktiske årsaker settes retten på tinghuset i Lillehammer.

Søsken i hovedrollene
Av de fem tiltalte er det to personer som stikker seg ut. Det er Berit Thorstensen (52) og lillebroren hennes Knut Arne Thorstensen (34). Mens storesøster har nektet enhver befatning med drapene har lillebror Thorstensen erkjent det aller meste. Påtalemyndigheten mener det var Berit Thorstensen som var hjernen og oppdragsgiveren til drapene, i tillegg til to grove ran.

Thorstensen har innrømmet at han satte en heroinsprøyte på drapsofferet Jan Petter Aarstad (41). Han var det andre offeret som ble funnet på gården som etterhvert fikk tilnavnet «Dødens gård».

Liket av Aarstad ble funnet under masse skrot i en brønn på gården 23. januar i fjor. Men politiet tror at liket kan ha ligget der helt siden november 2006. Politiet brukte to dager på å tømme brønnen for vaskemaskiner, gressklippere og annet skrot før de fant liket.

Irritert
Knut Arne Thorstensen forklarte at Aarstad var et irritasjonsmoment for de andre beboerne på Vollheim gård.
- Han tysta og var slem mot dyra, sa han under sin forklaring.

Det første offeret som ble funnet var Ragnar B. Abrahamsen (35).
Han ble skutt med rifle på låven fredag 28. desember 2007. Tiltalte Ole Kristian «Lucky»Bjørnsen (31) har erkjent at det var han som skjøt.

- Jeg er både frustrert, sinna og redd på samme tid. Og før jeg i det hele tatt rekker å tenke meg om så står vi inne på låven og jeg har trukket av det første skuddet.

Da ble han truffet i hodet.

Så skyter Bjørnsen tre skudd til med rifla. To skudd i brystet og ett i pannen.

Strid om hva som skjedde

Men før de tre skuddene faller er det strid om hva som egentlig skjedde.
Da Knut Arne Thorstensen forklarte seg fortalte han at han gikk ut til Bjørnsen og Abrahamsen på låven. Når han kommer dit ligger Abrahamsen på gulvet.

- Jeg spurte Ole Kristian om Ragnar var død og fikk beskjed om å sjekke pulsen hans. Etter det sa jeg at den slo og fikk beskjed om å flytte meg. Da gikk Ole Kristian to skritt nærmere og fyrte av to skudd i hjerteregionen og et til i hodet. Etter det fikk jeg beskjed om å sjekke pulsen igjen. Da jeg hadde gjort det gikk vi gjennom lommene til Ragnar. Ole Kristian fant noe penger og en hodelykt. Etter at vi hadde gjort det gikk vi ut fra låven igjen, forklarer Knut Arne Thorstensen.

Men Bjørnsen forklarte noe helt annet. I retten tok han på seg all skyld for drapet på Abrahamsen. Han sa at han ba Thorstensen om å gå på låven og sjekke pulsen til offeret da de satt på kjøkkenet etter drapet. Bjørnsen kunne ikke forstå hvorfor Thorstensen forklarte seg som han gjorde.

- Jeg ser ikke Knut Arne i det bildet i det hele tatt. Det har jeg forklart siden dag en. Grunnen til at jeg ikke ser ham er at han spør meg et par dager senere i bilen om hva som har skjedd.

SJEF PÅ GÅRDEN: Berit Thorstensen (52) tok ansvaret for broren, ekskjæresten og flere andre på Vollheim gård. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
SJEF PÅ GÅRDEN: Berit Thorstensen (52) tok ansvaret for broren, ekskjæresten og flere andre på Vollheim gård. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer