Klart for Roma-møtet

Internasjonale ledere skal diskutere krisen i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokken 0800 setter Condoleezza Rice seg ned rundt bordet sammen med representanter fra både europeiske og arabiske land, samt Russland for å forsøke å få en slutt kamphandlingene i Midtøsten.

Det er beregnet at møtet vil vare i noen timer bak lukkede dører. Nattens drap på minst tre FN-observatører understreker enda tydeligere behovet for å komme frem til en våpenhvile.

Lave forventninger

Men både USA og Storbritannia har lave forventninger til at det vil komme noen omfattende og konkrete konklusjoner ut av møtet, skriver BBC News

Et annet tema som vil være gjenstand for diskusjon er forslag til ytterligere humanitær hjelp til Libanon samt hvordan man skal få til en internasjonal styrke som kan opptre som en buffer mellom Israel og Hizbollah.

EUs utenriksminister, Javier Solana, vil ifølge AP foreslå at det skal etableres en styrke så raskt som mulig. Kjernen i styrken vil bestå av franske, tyske og spanske soldater, supplert med styrker fra Tyrkia, Nederland, Canada og arabiske stater som Egypt og Saudi Arabia.

FN-observatører drept

FNs generalsekretær, Kofi Annan, har uttrykt at han er sjokkert over nattens israelske bombeangrep som drepte minst tre FN-observatører.

SKAL DISKUTERE KRISEN: Internasjonale ledere møtes i Roma for å diskutere krisen i Midtøsten. Foto: Scanpix
SKAL DISKUTERE KRISEN: Internasjonale ledere møtes i Roma for å diskutere krisen i Midtøsten. Foto: Scanpix Vis mer

- Bombingen skjedde til tross for forsikringer fra Israels statsminister Ehud Olmert om at FN-poster ikke ville bli utsatt for angrep. FN-posten har vært der i lang tid, og var tydelig merket, uttaler Annan i følge nyhetsbyrået Associated Press.

«Jeg er sjokkert og dypt bekymret over den tilsynelatende bevisste bombingen av FNs observatørpost i Sør-Libanon», sa Annan i en uttalelse etter å ha blitt gjort kjent med angrepet.

I går kveld deltok Condoleezza Rice i en middag i Roma sammen med Libanons statsminister, Fuad Saniora, Kofi Annan og Javier Solana.

Annan forlot middagen umiddelbart etter å ha fått melding om det israelske angrepet på FNs observatører i Sør-Libanon.

Klart for Roma-møtet
KLAR: Condoleezza Rice møter andre ledere i Roma i dag.
<B>KOMMER:EUs utenriksminister Javier Solana.