RETTSSAKEN: Ankesaken mot norsk-bosnieren Mirsad Repak startet mandag i Borgarting lagmannsrett. Førstkommende mandag skal juryen si sitt. På bildet (f.v) statsadvokat Petter Mandt og politiadvokat Håvard Kampen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RETTSSAKEN: Ankesaken mot norsk-bosnieren Mirsad Repak startet mandag i Borgarting lagmannsrett. Førstkommende mandag skal juryen si sitt. På bildet (f.v) statsadvokat Petter Mandt og politiadvokat Håvard Kampen. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Klart for skyldspørsmålet i krigsforbrytersak

Etter en rekordlang prosedyre ble forhandlingene i ankesaken i den såkalte krigsforbrytersaken avsluttet fredag kveld. Mandag skal juryen si sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Etter en rekordlang prosedyre ble forhandlingene i ankesaken i den såkalte krigsforbrytersaken avsluttet fredag kveld. Mandag skal juryen si sitt.

Forsvarerne til den tiltalte norskbosnieren Mirsad Repak (43) holdt på hele dagen og avsluttet ikke prosedyren før klokka 18 fredag kveld, solid på overtid. Mandag skal lagdommeren lese sin rettsbelæring for juryen som siden skal avgjøre skyldspørsmålet for 43-åringen.

Mens påtalemakten mener Repak har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser, har forsvarerlaget, ledet av advokat John Christian Elden, argumentert for at dette er feil og at tiltalen ikke burde ha blitt tatt ut. De mener å ha bevist at norskbosnieren var en soldat som bare gjorde sin plikt da han arresterte serbere under krigen i Bosnia i 1992.

- Dårlig valgt sak

Statsadvokat Petter Mandt på sin side påpekte hvor vanskelig de juridiske spørsmålene er i saken og at lagdommeren har et spesielt ansvar når han mandag holder rettsbelæringen.

Dette er den første krigsforbrytersaken i Norge etter rettsoppgjørene etter andre verdenskrig, og det er ventet at den vil gå helt til Høyesterett.

- Vårt poeng er at vi mener at vi ikke står overfor en krigsforbryter i denne saken. I så fall er dette en usedvanlig dårlig valgt sak av påtalemyndigheten dersom den skal være et eksempel for andre saker, sier Elden til NTB.

Dømt i tingretten

Repak ble i tingretten dømt til fem års fengsel for 11 tilfeller av overgrep mot sivile i den bosniske fangeleiren Dretelj under krigen i Bosnia. Repak ble frifunnet for seks tilfeller av frihetsberøvelse, og for tiltalepunktene om tortur og voldtekt.

Han ble også frikjent for å ha brutt straffelovens bestemmelser om forbrytelser mot menneskeheten.

Tingretten begrunnet dette med at den nye krigsforbryterparagrafen 102, som kom i 2005 og omhandler forbrytelser mot menneskeheten, ikke kunne få tilbakevirkende kraft. (NTB)

FORSVARER: Forsvarerlaget i ankesaken er ledet av John Christian Elden, her fra rettssaken. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FORSVARER: Forsvarerlaget i ankesaken er ledet av John Christian Elden, her fra rettssaken. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer