Klart for sprøyterom

Tre måneder etter at Norges første sprøyterom ble stengt er det nå flertall i Oslo bystyre for å opprette to nye oppholdssteder hvor rusmisbrukere kan sette sprøyter trygt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge ligger på toppen i Europa når det gjelder overdoser. Før jul åpnet Pro-sentret Norges første sprøyterom i Oslo. Etter tre måneders drift stengte byrådet rommet, og reaksjonene fra politikerne lot ikke vente på seg.

Nytt forslag opp i dag

I dag tok partienes bystyregrupper opp saken. I Arbeiderpartiet fikk forslaget fra Aps Tom Pape enstemmig tilslutning. De andre partiene har allerede sagt at de er for tiltaket, dermed er det høyst sannsynlig klart for to nye sprøyterom i Oslo.

- Vi kommer til å fortsette å jobbe for å få flertall for dette sier Tom Pape til Dagbladet.no. Saken skal behandles bystyret om 3 uker.

Byrådet er har i et notat gitt signaler på at det fortsatt ikke støtter sprøyterom. Byråd Bård Folke Fredriksen sier det er i strid med internasjonale konvensjoner. - Jeg har ingen formening om når vi eventuelt kan få sprøyterom i Oslo, sier Fredriksen til Dagbladet.no

De to rommene skal Pro-sentret og Kirkens Bymisjon drive. Dette er prøveprosjekter som skal evalueres fortløpende.

Lovligheten av sprøyterommene er det fortsatt mye usikkerhet omkring. Helsedepartementet og Justisdepartementet utreder nå om norsk lov og internasjonale konvensjoner tilltater prosjektet.

Rommet i strid med rusmiddelpolitikken

Byråd Bård Folke Fredriksen begrunnet stengningen i februar med at Oslo kommune fortsatt ønsker en restriktiv narkotikapolitikk og at sprøyterom er i strid med norsk nasjonal rusmiddelpolitikk.

- De som brukte det setter sprøytene sine i portrom igjen. De ble veldig forbannet og lei seg da sprøyterommet ble stengt. Dette går på bekostning av sikkerhet og hygiene, sa daglig leder Liv Jessen på Pro-senteret.

Debatten raser

Etter stengingen har debatten rast i mediene. En ny rapport fra Europarådet oppfordrer til liberalisering av narkotikapolitikken. Nederland og Sveits er forbildene. Sosialminister Guri Ingebrigtsen er ikke enig

og slår fast at norsk narkotikapolitikk fortsatt skal ha et rusfritt samfunn som mål.

Venstres Odd Einar Dørum og Frp's John Alvheim ønsker å legalisere forsøk med sprøyterom.

- Hensynet til å redde liv er viktigere enn loven, sier Alvheim. - Det dreier seg om å gi et bidrag for å gi noen et verdig liv, sier Dørum.

Knut Reinås fra Rusmiddeletaten sier i et innlegg at antall overdoser ikke reduseres med helserom. Han viser til erfaringer gjort i Frankfurt.

- Sprøyterom er uaktuelt. Dette er forbudt i så godt som alle land i verden, sa Magne Hovda, sjef for

narkotikaavsnittet ved Bergen politidistrikt.

45 spøyterom i verden

Rundt om i verden finne 45 lovlige rom som heroinmisbrukere bruke uten frykt for å bli jaget av politiet. Det siste, kalt «shooting gallery» av brukerne, åpnet i Sydney i Australia i helgen. Sveits, Nederland og Spania har også slike rom.

Rusmisbrukerne tar med sin egen heroin, men får alt nødvendig utstyr og et eget rom til å sette sprøytene. I tillegg har sprøyterommene medisinsk personale tilstede, blant annet for å motvirke dødsfall ved overdose.

Tror du utdeling av sprøyter, sprøyterom og metadon fører til økt rusmisbruk? Har vi tapt kampen mot narkotika om vi åpner sprøyterom for narkomane? Hva mener du samfunnet bør gjøre for å hjelpe rusmisbrukere?

Si din mening!

<B>PRO-SENTERET FÅR ÅPNE NYTT SPRØYTEROM:</B> Liv Jessen og Camlilla Hammersgren ved Pro-senteret er klare for nytt sprøyterom i Oslo.
«SHOOTING GALLERY»: Dette nye sprøyterommet i Sydney ble åpnet i helgen.