KLART JA: Sosialdemokratenes støttespillere hadde møtt opp for å høre resultatet fra avstemningen om regjeringsdeltakelse. Det ble et klart ja fra partimedlemmene. Foto: NTB scanpix / REUTERS / Fabrizio Bensch
KLART JA: Sosialdemokratenes støttespillere hadde møtt opp for å høre resultatet fra avstemningen om regjeringsdeltakelse. Det ble et klart ja fra partimedlemmene. Foto: NTB scanpix / REUTERS / Fabrizio BenschVis mer

Klart for storkoalisjon i Tyskland

Sosialdemokratene og de konservative går i regjering sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmene i Tysklands sosialdemokratiske parti SPDs har sagt klart ja til å gå i regjering med Angela Merkels konservative CDU/CSU.

Dermed er det klart for en storkoalisjon med Merkel i spissen. Den nye regjeringen kan komme på plass allerede tirsdag. Det blir Merkels tredje periode som statsminister.

Hele 76 prosent av dem som var med i avstemningen om SPDs regjeringsdeltakelse, stemte for.

Merkels partiallianse CDU/CSU vant valget 22. september, men oppnådde ikke flertall alene. I løpet av de siste tre månedene har partiene forhandlet med sosialdemokratene om en koalisjonsavtale, og resultatet er et dokument på 185 sider.

Lederne for de tre partiene vil offentliggjøre hvem som får de 15 ministerpostene søndag, og koalisjonsavtalen skal formelt undertegnes mandag.

Solid mandat Hele 78 prosent av de 475.000 medlemmene i SPD deltok i uravstemningen, og partiet går dermed i regjering med et solid mandat fra sine medlemmer.

- Det er en fremragende deltakelse. Det hadde vi ikke regnet med, og det viser at SPD er blitt belønnet for sitt mot, sier partisekretær Andrea Nahles.

SPD og CDU/CSU regjerte også sammen i perioden 2005- 2009.

SPDs partileder Sigmar Gabriel kaller medlemmenes «ja» for banebrytende.

- Denne dagen er ikke bare historisk for sosialdemokratiet i Tyskland, men for hele landet, sa Gabriel i Berlin da resultatet ble lagt fram.

Kompromisser på plass Hadde avstemningen i SPD endt med et nei, ville Merkels regjeringsplaner måtte rykke tilbake til start. Hennes eneste andre praktiske mulighet ville vært å innlede et samarbeid med De grønne, et parti som har vært skeptisk til samarbeid.

Merkel har allerede inngått kompromisser med SPD som blant annet innebærer en innføring av minstelønn, senking av pensjonsalderen for enkelte grupper til 63 år og å overføre mer av statens midler til delstater og kommuner.

Mange mener nå at SPDs leder Gabriel vil bli finans- og energiminister i den nye regjeringen.

(NTB)