Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klart for thrillertirsdag!

Dødt løp mellom Hillary og Obama på ferske målinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Om mindre enn 48 timer går demokrater og republikanere i totalt 24 delstater til stemmeurner eller valgmøter. Resultatene 5. februar vil avgjøre fordelingen av omlag halvparten av delegatene som til høsten formelt skal bestemme hvem som blir partienes to presidentkandidater.

Flere meningsmålinger som ble offentliggjort i dag og i går bidrar til å gjøre Obama-Clinton-kampen om mulig enda mer spennende, mens John McCain ser ut til å ha befestet stillingen som lederhund hos republikanerne.

I en fersk nasjonal måling utført for Washington Post sier 47 prosent av demokratene at de vil gå for Hillary, mens 43 prosent støtter Obama. En annen måling fra helga viser 45-43. For to måneder siden hadde Hillary en ledelse på rundt 25 prosentpoeng nasjonalt.

Kanskje enda dårligere nytt for Clinton-leiren er det at Obama har spist opp forspranget Hillary har hatt i svært viktige og folkerike delstater.

En måling fra det velrennomerte byrået Zogby viser i dag at Obama har 45 prosent oppslutning i California mot Clintons 40, mens sistnevnte for bare en drøy uke siden hadde en soleklar ledelse i landets største delstat.

I New Jersey og Missouri, også det sentrale stater i overimorgen, er det i praksis helt dødt løp, og i Hillarys nabostat Connecticut leder hun nå med bare tre prosentpoeng.

«Tsunamitirsdag»

En av de viktigste politiske begivenhetene før presidentvalget vært fjerde år i USA har tradisjonelt vært døpt «supertirsdag», fordi et stort kobbel av delstater denne dagen i februar avholder sine primærvalg og kan velte om på hele valgkampen.

image: Klart for thrillertirsdag!

I år er supertirsdagen viktigere enn noensinne, fordi mange stater har framskyndet sine valg i et forsøk på å ikke bli uvesentlige i nominasjonsprosessen. Det har gitt amerikanske medier anledning til å ta fram merkelapper som «Superdupertirsdag» og «Tsunamitirsdag».

Det pågår nå en desperat kamp for å fange oppmerksomheten til flest mulig partifeller før valglokalene stenger tirsdag kveld. Uansett hvor mye de skulle ønske at de kunne drevet valgkamp i alle delstatene samtidig, må presidentkandidatene ty til massekommunikasjon for å ha håp om å nå fram.

Hillary Clinton tilbrakte mesteparten av fredag på et hotellrom, der hun gjennomførte over 30 tv- og radiointervjuer for lokale stasjoner i valgstatene. På mandag skal hun avvikle et «nasjonalt folkemøte» i New York som hun har kjøpt én times tv-tid for på Hallmark Channel og som i tillegg skal sendes på nettet. Velgere over hele landet kan stille spørsmål under arrangementet.

Også Obamas leir kan sine PR-stunt, og i kveld stiller kona Michelle Obama, tv-stjerna Oprah Winfrey og John F. Kennedys eneste datter Caroline på samme scene i Los Angeles på vegne av presidentkandidaten.

At alle tre er kvinner og at mannen Barack er fraværende er ikke tilfeldig.

- Jeg har blitt testet

Både Obama og Clinton teppebomber også landet med tv-reklamer de siste døgnene for svenneprøven, og har ifølge New York Times brukt tilsammen 19 millioner dollar, over 100 millioner kroner til formålet. Obama svir av mest penger.

Tv-reklamene er skreddersydd med forskjellige temaer etter hvilke landsdeler de sendes i. Den eneste valgstaten der ingen av de to demokratene driver valgkamp er i Illinois, Obamas hjemstat som er ventet å tilfalle ham i uomtvistelig favør.

STIVE SMIL: Den siste tv-debatten mellom Hillary Clinton og Barack Obama før supertirsdag var svært gemyttlig, men hvor mye av vennligheten som var skuespill er vanskelig å si. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP
STIVE SMIL: Den siste tv-debatten mellom Hillary Clinton og Barack Obama før supertirsdag var svært gemyttlig, men hvor mye av vennligheten som var skuespill er vanskelig å si. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP Vis mer

Etter at de oppsiktsvekkende meningsmålingene ble kjent har Hillary kommet med nye utspill mot Obama.

- Dere vet, da han ble valgt som senator i Illinois kjempet han ikke mot noen som kjørte angrepsreklamer mot ham. Han hadde en svært svak motstander, uten ressurser eller kredibilitet, sier Clinton til ABC.

Harderere en noensinne prøver hun nå å banke inn budskapet om at hun er den mest erfarne politikeren av de to.

- Jeg har vært mottaker av republikanernes skuddsalver i rundt 16 år nå, og jeg er her fremdeles, jeg har blitt testet.

Mac is back, for alvor

For republikanernes del kan alt være avgjort onsdag morgen.

Partiet har i mange delstater et system som gir alle delegater til vinneren i staten, noe som betyr at nummer to har lite å stille opp med. John McCain er i siget etter flere viktige seire, leder med heftig margin på nasjonale målinger, og er svært høy i hatten to dager før supertirsdagen.

- Jeg vet at jeg kan vinne presidentvalget når jeg har vunnet nominasjonen, sa han på et folkemøte i Nashville i Tennessee i går, ifølge CBS News, før han senere prøvde å framstå som litt mindre breial:

- Jeg har en følelse av momentum, men vi tar ingenting for gitt. Det er derfor vi driver valgkamp bokstavelig talt 24 timer i døgnet fra nå og fram til tirsdag.

Ikke over ennå

På de siste meningsmålingene ligger imidlertid rivalen Mitt Romney foran eller helt likt med McCain i viktige delstater, så også republikanere kommer til å holde pusten natt til onsdag.

Demokratene har i motsetning til motparten en fordelingsnøkkel på delegatene i de fleste stater, noe som medfører at både Hillary og Obama kan ende opp med nesten like store andeler.

Om det blir utfallet, kan primærvalgene i enkeltstater etter supertirsdagen, og til og med partikongressen i august, bli kritisk. Den historiske duellen mellom landets første kvinnelige presidentkandidat og den første svarte kandidaten med en viss tyngde vil i så fall ikke være avgjort på mange uker ennå - muligens måneder.

Selve presidentvalget - mellom én republikaner og én demokrat - finner sted 4. november.

<B>GODE DAGER:</B> Obama tar seg tid til å spøke med pressekorpset under den vannvittige innspurten til demokratenes 22 primærvalg om to dager.
<B>MAC-ATTACK:</B> John McCain ligner mistenkelig på en president om dagen, synes han i hvert fall selv.
<B>UH-OH:</B> Mitt Romney kan få en svært tung tirsdag hvis motvinden vedvarer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media