FÅR PRISEN I DAG:   De tre fredsprisvinnerne 2011, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee (fra v.), menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen og Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf er på plass i Oslo for å motta nobelprisen. Lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland til venstre. 
   Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
FÅR PRISEN I DAG: De tre fredsprisvinnerne 2011, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee (fra v.), menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen og Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf er på plass i Oslo for å motta nobelprisen. Lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland til venstre. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Klart for tradisjonell nobelfest

Lørdag blir Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakul Karman tildelt Nobels fredspris 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10. desember er årsdagen for Alfred Nobels død, og tradisjonen tro også dagen for utdelingen av Nobels fredspris.

Direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad ser fram til opplegget på selveste nobeldagen.

- Jeg tror det blir noen fine dager. Dette er fantastiske damer, og jeg tror det blir veldig gøy, sier han.

Nobeldagen begynner med Redd Barnas fredsprisfest. Det er 15. gangen Redd Barna arrangerer fredsprisfesten, der flere tusen barn møter opp ved Oslo rådhus for å feire vinnerne.

Får synlig bevis Klokken ett ankommer de tre fredsprisvinnerne Oslo rådhus, der de i år blir mottatt av Kaci Kullmann Five, Sissel Rønbeck og Inger-Marie Ytterhorn. Også representanter fra kongefamilien og Nobelkomiteen vil være til stedet.

Mari Boine åpner seremonien med sangen «Goaskinviellja», før Thorbjørn Jagland holder sin tale. Under seremonien skal de tre nobelprisvinnerne holde hver sin appell, og de får utdelt en diplom og gullmedalje med Alfred Nobels profil. Dette er det synlige beviset på at innehaverne blir en del av den eksklusive klubben som hedres for sin innsats for fred i verden. I tillegg får vinneren 10 millioner svenske kroner fra Alfred Nobels testamentariske gave, et beløp som i år deles likt mellom de tre vinnerne.

I løpet av seremonien blir det også musikalske innslag av Miatta Fahnbulleh, Angelique Kidjo, Ahmed Fahti og «The World Choir». Avslutningsvis takker kong Harald, Dronning Sonja og kronprinsparet vinnerne. Etter seremonien får nobelprisvinnerne en liten pause, før de intervjues av CNN til et direktesendt intervju.

Fakkeltog og bankett Neste punkt på programmet finner sted på Grand Hotel, og det er fra en av hotellets balkonger at vinnerne mottar nok en hyllest under et tradisjonelt nobelarrangement: fakkeltoget gjennom Oslos gater.

Deretter avsluttes kvelden med Nobelbanketten på Grand Hotel for 250 spesielt inviterte gjester.

(NTB)