Klart for tvangssalg: Alexander Viks far (91) tapte i Høyesterett

Deutsche Bank forbereder tvangssalg av aksjene i IT-firmaet Confirmit etter seier i Høyesterett.

KATT-OG-MUS: Etter en rettsavgjørelse i London i 2013 har Deutsche Banke drevet en katt- og musjakt på den norske milliardæren Alexander Vik (bildet) og hans familie og selskaper. Nå kan banken ha vunnet en avgjørende seier. Foto: Keith Hammet
KATT-OG-MUS: Etter en rettsavgjørelse i London i 2013 har Deutsche Banke drevet en katt- og musjakt på den norske milliardæren Alexander Vik (bildet) og hans familie og selskaper. Nå kan banken ha vunnet en avgjørende seier. Foto: Keith HammetVis mer

Siden 2008 har Deutsche Bank prøvd å inndrive milliarder av kroner fra den Monaco-bosatte nordmannen Alexander Viks (64) selskap Sebastian Holdings.

Kravet om tvangssalg av Vik-familiens aksjer i det norske IT-selskapet Confirmit har møtt innbitt motstand siden banken tok utlegg i dem i 2016 - men nå har Høyesteretts ankeutvalg gitt banken medhold.

- Nå er det rettskraftig avgjort at utlegget står seg, og da skal aksjene selges. Da er det opp til namsmannen å igangsette det, sier advokat Leif Petter Madsen, som er utnevnt som bestyrer for Confirmit-aksjene.

Elleve års strid

Striden begynte i 2008, da Alexander Viks selskap Sebastian Holdings i skatteparadiset Turks & Caicos gikk på en milliardsmell på spekulasjon i valuta.

I 2013 vant Deutsche Bank i retten i London, og fikk tilkjent cirka 300 millioner dollar inkludert renter fra selskapet - over 2,5 milliarder kroner i dagens pengeverdi.

I 2016 kastet banken sitt blikk på det norske IT-firmaet Confirmit, et konsern som i 2017 hadde en egenkapital på omkring 600 millioner kroner og 440 ansatte i Norge, USA og flere andre land.

Selskapets aksjer var formelt registrert på Alexander Viks far Erik Martin Vik, men retten mente at de tilhørte Sebastian Holdings. Siden har 91-åringen i flere runder strittet imot, til Høyesterett nå har satt bom for en videre anke.

- Dette betyr at Deutsche Bank kan ta kontakt med namsmannen for å få gjennomført tvangssalget, sier Leif Petter Madsen til Dagbladet.

- Endelig avgjort

Dagbladet har spurt Erik Martin Viks advokat Hans Ingvald Stensholdt i advokatfirmaet Kluge om det finnes muligheter for å stoppe et tvangssalg, men har ikke fått noe svar.

Banken har åpenbart ikke tenkt å somle med salget.

- Det som er gjort er at Deutsche Bank gjennom advokatfirmaet Wiersholm har anmodet om at tvangssalget igangsettes, så dette ligger hos namsmannen i Oslo, sier Leif Petter Madsen.

Dette bekrefter Deutsche Banks advokat Olav Perland i advokatfirmaet Wiersholm.

- Hvilken mulighet har Erik Martin Vik og hans advokater til å stoppe et tvangssalg?

- Det skal han ikke kunne gjøre. Høyesteretts kjennelse innebærer at prosessen er endelig og rettskraftig avgjort, sier Perland til Dagbladet. Han vil ikke oppgi hvor mye banken håper å få inn ved å selge aksjene.

- I løpet av året

Leif Petter Madsen forteller at det nå vil bli engasjert en medhjelper, et velrenommert meklerforetak, som så vil gjennomføre salget på «markedsmessige betingelser».

Perland sier til Dagbladet at han håper salget kan fullføres i løpet av året.