Smitteøkning i Norge:

- Klart høyest blant uvaksinerte

Smitten øker flere steder i landet - og særlig i Troms og Finnmark. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener vi har nådd til et punkt der pandemien først og fremst rammer de uvaksinerte.

SMITTE: Sandag gikk Universitetssykehuset Nord-Norge i gul beredskap etter et økt antall smittede. Smitten øker flere steder i Troms og Finnmark, og det siste døgnet har det blitt registrert 49 smittetilfeller i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SMITTE: Sandag gikk Universitetssykehuset Nord-Norge i gul beredskap etter et økt antall smittede. Smitten øker flere steder i Troms og Finnmark, og det siste døgnet har det blitt registrert 49 smittetilfeller i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

I løpet av sommeren og høsten har flere europeiske land, inkludert Norge, fjernet de fleste coronarestriksjoner og begynt å leve som normalt.

Den siste tiden har flere av de gjenåpnede landene imidlertid slått alarm etter at smitten og antall sykehusinnleggelser har økt igjen, tross mange vaksinerte.

Her i Norge har smitten og antall sykehusinnleggelser stort sett holdt seg stabil, men i ukerapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) fra uke 41 kommer det fram at det er knyttet usikkerhet til hvordan smitten vil utvikle seg gjennom høsten og vinteren.

- Smittespredningen i Norge nå - og ikke minst konsekvensene av den - er klart høyest blant uvaksinerte. Derfor kan man på mange måter si at vi nå har en pandemi som først og fremst rammer de uvaksinerte, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, til Dagbladet.

Han legger til at det samtidig er noen fullvaksinerte som blir alvorlig syke og innlegges på sykehus.

PROBLEMATISK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at det økte antallet coronapasienter på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er problematisk hvis det fortsetter å øke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PROBLEMATISK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at det økte antallet coronapasienter på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er problematisk hvis det fortsetter å øke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- De utgjør ikke en høy andel av de vaksinerte, men er likevel mange nok til at det kan bli utfordrende for helsetjenesten hvis det øker på inn mot influensasesongen, sier Nakstad.

Av de smittede i uke 41 var insidensen (antall per 100 000 innbyggere) av meldte smittetilfeller blant uvaksinerte, omtrent fem ganger høyere enn blant fullvaksinerte innbyggere fra 16 år og oppover, ifølge FHI.

Per nå er 84 prosent av befolkningen over 16 år fullvaksinert.

- Problematisk

De siste dagene har det blitt en betydelig økende smittetrenden i Troms og Finnmark. Fredag ble det registrert 49 smittede det siste døgnet, og så langt har det blitt registret 176 smittede denne uka.

Søndag varslet Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) at de gikk over fra grønn til gul beredskap etter en økning med innlagte pasienter med corona.

Utover uka har smitten og antall sykehusinnleggelser økt, og fredag er det 20 covid-pasienter som er innlagt på UNN.

Nakstad sier at situasjonen er problematisk.

- Den økningen av pasienter vi har sett i Tromsø er problematisk hvis den vedvarer eller øker. Derfor har sykehuset gått i gul beredskap og vi har sammen med FHI regelmessige møter om dette for å følge situasjonen, sier han og legger til:

- Tredjedose-vaksinering for dem over 65 år vil nok bedre situasjonen noe, men samtidig går vi inn i en vinter med mer luftveisvirus generelt. Derfor har dette høy oppmerksomhet hos oss nå.

- Presset

Smittevernoverlegen i Tromsø, Trond Brattland, opplyser til Dagbladet at beredskapen på sykehuset og i resten av helsesektoren er presset.

- Vi har hatt smitte på flere institusjoner. Fastlegene er også presset og de har nå flere pasienter med luftveissymptomer, sier Brattland til Dagbladet.

Han opplyser at kommunen ikke har tatt en avgjørelse på om de vil innføre lokale smittevernregler, men han forsikrer om at kommunen følger situasjonen tett og at de er i daglig dialog med FHI om veien videre.

- Det er en vurdering vi tar løpende, og situasjonen endrer seg fra dag til dag. Det er vanskelig å se på hvordan situasjonen kommer til å utvikle seg. Det er litt som å spå været.

PRESSET: Smittevernsoverlege i Tromsø, Trond Brattland, sier at helsesektoren i kommunen er presset.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
PRESSET: Smittevernsoverlege i Tromsø, Trond Brattland, sier at helsesektoren i kommunen er presset.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Forrige uke, i uke 41, ble det registrert 193 smittede i Tromsø. Av de smittede var det 112 uvaksinerte, åtte delvaksinerte og 73 fullvaksinerte. Hvis man trekker fra befolkningen under 14 år, så var det 148 smittede, og av dem er det omtrent halvparten som er uvaksinerte, ifølge smittevernoverlegen.

I Tromsø har omtrent 90 prosent av befolkningen mottatt minst en dose med coronavaksine, og 85 prosent i kommunen er fullvaksinert.

- Det er åpenbart at det er større sannsynlighet for å bli smitta hvis man ikke har tatt vaksinen, sier Brattland.

- Uvaksinerte driver utbruddet

Hol kommune i Viken er en av kommunene som har hatt en oppblomstring av smitte siste tiden. I forbindelse med et offentlig arrangement i høstferien skal smitten ha fortsatt å spre seg i den lille kommunen.

Fredag er det registrert 45 smittetilfeller, men kommuneoverlege Silje Marie Aasheim Koldal forventer en økning de neste dagene.

- Vi har kontroll så langt det lar seg gjøre. Smittesporingsarbeidet og testarbeidet fungerer bra, men det er vanskelig å få oversikt over villsmitte, sier Koldal til Dagbladet.

Kommuneoverlegen sier at alle i kommunen har fått tilbud om vaksine, men at det per i dag er omtrent 4 % av de over 18 år som ikke har vaksinert seg.

- Utfordringen er at uvaksinerte driver utbruddet videre. Det er viktig å få flest mulig til å ta vaksinen.

Kommunen anbefaler sterkt å holde avstand og bruke munnbind hvor avstand ikke er mulig. I tillegg har de forsterka tiltak i skole og barnehage. Det vurderes fortløpende om flere tiltak må innføres.

Koldal forteller at det i utgangspunkt er voksne mellom 30 og 50 år som er smittet.

Barn og uvaksinerte

Alta kommune i Troms og Finnmark slo ny smitterekord tidligere denne uka med 23 tilfeller i løpet av et døgn. I løpet av oktober har kommunen foreløpig registrert 150 tilfeller med corona.

Ordfører i kommunen, Monica Nielsen, sier til Dagbladet at mange av smittetilfellene er knyttet til et større utbrudd rundt månedsskifte til oktober, men at det og skyldes enkelttilfeller med folk som har vært på reise både utenlands og på tvers av kommunegrenser.

ØKT SMITTE: Ordfører i Alta Monica Nielsen håper ikke at Alta kommune kommer i en lik pasientsituasjon som på UNN, etter at Alta også har hatt en smitteøkning. Foto: Terje Pedersen / NTB
ØKT SMITTE: Ordfører i Alta Monica Nielsen håper ikke at Alta kommune kommer i en lik pasientsituasjon som på UNN, etter at Alta også har hatt en smitteøkning. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Vi håper ikke vi havner i en lik situasjon som UNN i Tromsø, sier en bekymret ordfører til Dagbladet.

Alta kommune ligger noen prosent under snittet for vaksinering i resten av landet, med 81 prosent fullvaksinerte per 17. oktober.

Nielsen sier at de fleste smittetilfellene i kommunen er blant barn og unge, og uvaksinerte voksne.

- Vi ser heldigvis en økning blant ungdom som velger å vaksinere seg. Det er vi glade for.

kommunens hjemmeside står det at 27 prosent av de smittede siden 1. oktober er fullvaksinerte.

Kalde temperaturer

Tidligere denne uka sa smittevernoverlege Brattland til Dagbladet at han var overrasket over at smitten har økt i Troms og Finnmark, mens smittetrenden har holdt seg stabil i resten av landet.

Andøy kommune i Norland fylke har også hatt en høy smitteøkning den siste uka

De siste 14 dagene er det registrert 22 smittetilfeller, og smittevernlegen i kommunen, Hedda Mørch, sier til Dagbladet at de ikke har hatt så mange smittede i kommunen, med om lag 5000 innbyggere, som de har nå.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

- Vi er i en situasjon der vi nå må vurdere om vi må sette inn lokale tiltak, sier Mørch til Dagbladet.

Hun understreker at de fortsatt er på et tidlig stadium med smitteutbruddet i kommunen, men at de følger situasjonen tett.

- Det er for tidlig å si om hvordan dette utvikler seg, men det er klart en bekymring, sier Mørch.

Hun tror ikke at det er tilfeldig at smitten øker nord i landet.

- Jeg lurer på om det har noe å gjøre med at det begynner å bli kaldt her oppe i nord, så derfor oppholder vi oss i større grad inne.

Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke at smittetrenden i nord kan ha noe å gjøre med været.

- Den økte smittetrenden i Troms og Finnmark kan ha sammenheng med mer innendørs kontakt mellom mennesker på denne årstida, men det kan også ha andre årsaker. Vi forsøker å finne mer ut av det nå i samarbeid med FHI, kommunene og helseforetakene, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer