Jusprofessor om coronatiltakene

- Klart inngrep i menneskerettighetene

- Hytteforbud, karantenehotell og regelen som begrenser antallet personer man kan invitere hjem, er helt klart inngrep i menneskerettighetene, sier professor Anna Nylund.

COVID-19: For å få kontroll på pandemien har regjeringen og kommunene innført flere inngripende tiltak. Her fra et tomt Susjøen tidligere i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
COVID-19: For å få kontroll på pandemien har regjeringen og kommunene innført flere inngripende tiltak. Her fra et tomt Susjøen tidligere i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da pandemien traff Norge, ble flere inngripende tiltak innført for å få kontroll på smittetrykket. Hytteforbudet, maks antall personer i privathjem og karantenehotell er noen eksempler den norske befolkning ble pålagt å følge.

Hans Petter Graver, professor ved Universitetet i Oslo (UiO), mener disse tiltakene griper inn i menneskerettighetene.

- Hytteforbudet griper inn eiendomsretten og bevegelsesretten. Man kan også tenke seg at det griper inn i retten til familieliv, sier han til Dagbladet.

- Påbudet om maks fem personer kan gripe inn i retten på familieliv, ved å hindre familier å være sammen. Karantenehotellet kan også gripe inn i retten til familieliv, og bevegelsesfriheten, utdyper han.

To krav

Professoren understreker at det er vanskelig å slå fast om disse tiltakene bryter menneskerettighetene, for da må to krav tilfredsstilles:

  • Tiltakene må være nødvendige, som betyr at det ikke finnes mindre inngripende tiltak som oppnår samme resultat.
  • Nytten man oppnår må være større enn skadene.

- Det er ikke bare antall dødsfall som er av betydning. Tiltakene handler også om å ikke overbelaste helsevesenet og unngå at for mange i samfunnskritiske jobber blir syke, sier Graver.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer